Wednesday, July 18, 2012

aliff faisal

Alhamdulillah harini merupakan hari ke 36 or 37 berpantang...heheh da nak abis pantang pun ha..lg beberapa hari dah nak puasa, hopefully sempatla puasa penuh tahun nie...

ok back to labour story, cemana ek nak mula sbb da lama xmenulis kat blog kesayangan nie so nak start cerita pun xtau mcmmana...erm tp kalau boleh mama nak alif tau cerita ni, yela kakak n abg ade cerita msg2 so unfair pulak kalau mama xstory mory psl aliff..so waktu mengandung alif mama ni kire aktif jugaklah..kesana kesini sbb tuntutan keje mmg mcm tu tp nak kate bizi xjugak sbb mama mcm xlarat sgt waktu pregnan yg ketiga nie, dulu masa akak n abg mama byk relax je..lgpun waktu tu di jepun mmg xde keje so mmg relax n best sgt, untuk anak first kat mesia pulak jd superbizi, dgn keje n anak2, then byk pulak masalah mase pregnan yg ketiga nie, dgn hb low, gdm lg, ee mcm2lah....tp alhamdulillah bila scan baby semuanye ok...sehinggalah masa week 32 kalau xsilap nurse perasan kpl baby duk kat perut belah kanan, lebih tptnye melintang...ah sudahhh...masa tu mmg doktor dah inform kalau xpusing at weeks 38 nanti confirm operate coz xmau risiko lain, mase tu mcm okla dr wat jelah pape lgpun mcm best je alternatif czer nikan sbb xpyh risau skt bersalin , hehehe

then nurse wat referal letter ke hospital putrajaya, ade dua choice samada serdang atau putrajaya..tp sbb kat putrajaya ade complimentary services , diorg bg patient 6 kali urutan percume kalau bersalin dkt situ so mama tanpa berfikir trs je pilih putrajaya...masa mula2 dtg checkup wow cantiknye sepital nih, hahah jakun, waktu cekup tu dr kate dtg lg next week coz kddkn stil tranverse lie..huhu...then next weeknye bile check up dr suh admitted sbb kalau ikutkan waktu tu dah 37 weeks n 3days then tarikh operate 38weeks fully booked..dgn bestnye dr kate admiteed esok then lusa operate....uwaaa dahla mase tu xde sape kat umah, nenek lum jemput lg, adoiyaii nak taknak terpaksa abah jemput nenek haritu jugak, bygkanlah dr bukit mahkota ke segamat then segamat bukit mahkota pulak, kematu gakla bontot kan, tp nak wat camna, masa ni mama xikutla coz dr xbg takut tetibe nak terberanak pulak, aqis n adam pun xikut, abah sorg je balik kg, huhu..

then pd 7jun kot msk wad dah ready la kunun2nye ni esok nak kene bedah sekali bile dah puasa bagai n ready je nak tolak ke OT tetibe dr pakar baru dr jb kate xyah operate dulu sbb die nak cube pusingkan baby, uwaa dah saspen nak operate siap telan sebotol air zamzam ngan kurma seblum puasa tetibe xjadik pulakkk, frust gakla sbb kene duk sepital lg, dr kate kalau bb breech dia akan pusingkan, kalau tranverse die xberani, n dr akan monitor selama 72 jam tuk tgk kddkan baby, kalau die xtrn gak mmg operatela jwbnye, haihhh saiko betulla duk sepital, masa ni mama duk bilik 2 org, baik je jiran sebelah...die admitted sbb plasenta previa, uri dkt bwh, dah dua minggu duk sepital, uiiii xsanggup mak...xlama nurse tny nak tukar bilik tak yg 1st class punye, hehe mama trs jer nak, sbb plan asal nak amik yg FPP( full paid patient) tp xjd sbb nurse kat kaunter xgalakkan, waktu tu semua dr pakar fully booked, erm seb baik amik yg 1st class ni , bilik sorg ade tv bagai, servis pun mmg tiptop tp pakai gl je, kan berbaloi tue, haha.. so bile pindah bilik mama jd sedih pulak, yela seblum tu ade kwn borak2 tetibe sunyi, selain bc majalah, tgk tv aktiviti mama selama 3hari ni beramal ibadat, bc quran solat sunat semua, dgn tafsir alquran, mmg diakui slama ni kurang dpt buat semua tu, alhamdulillah ade jugak hikmahnye..dlm hati mama doa yg terbaik wlupun rmi org keliling suh cube normal tp mama doakan yg terbaik xkshla czer ke normal yg penting mama n baby sihat, klu Allah makbulkan bersalin normal pun belum tentu semuanya ok, tp kdg2 org xphm, mcmlah mama suka2 nak operate, bygkn klu tgu normal then pusat atau tgn keluar dulu, terbelit tali pusat (tu antara risiko2 nye)..sape yg nak jawab, pellis la faham jgn menambah kerumitan otak mama nieh..

so hari yg ditunggu pun tibe, mama dah ready nak msk OT, debarannye hanya tuhan je yg tau, maklumla nak kene belah kejap lagi, msk bilik OTyg sejuk jumpe penyakit kanser n tiroid, huhuuhuhuhuhu tetibe sayu takut semua ade...alhamdulillah dr fauziah kot surgeon tue, sgt baik lembutnye...ya Allah syukur dipertemukan dgn org yg baik camni, die redakan ketakutan mama n faham perasaan mama waktu tu, ade jugak dr laki sorg hensem gilak, so far 3org dr laki yg dah jumpe kat hpj sumenye hensem n mude, mood mmg okla dok sepital ni, hihi..so mule2 die bius epidural ek kat tulang belakang tue, lps tue mula rase kebas dr  pinggang sampai ke kaki, dr suh angkat kaki tp mmg xleh nak angkat, dr kate maksudnye mmg da jlnla ubat bius tu, lps tu die mskkn tiub kencing mmg xrase ape dah time ni, then die letak ubat cair2 atas perut, lepas tu zas zas zas potong kasi potong, hehe agaknyelahkan, tp mmg xrase apela time nih, relax jer sampaila bile baby nak kuar doktor mcm tolak2 perut rase sentap2 tp xsakit, xlama pastu dgr sore baby nangis, yayy Alhamdulillah anak mama dah keluar, waktu jam 1.53ptg 12 jun 12, cantikkan tarikh tu, lps tu nurse bwk lari baby, heyy mana mama nak cium alif la, maybe bagi pd abah suh azan kot, xlama pastu baru dpt cium alif, wangiiiii, suke sgt bau baby...sambil tu dr bertungkus lumus  jahit perut mama yg terkoyak tueee...sampaila last sekali dkt skin kut mama rs sakit sikit, masa tu trs ckp kat dr sy rs sakit sikit ni takut makin sakit, dr kate kite dah last ni dkt skin sambil bg gas etonox dkt mama, sedut gas tu trs mamai xsakit dah...alhamdulillah siap jugak akhirnye, lastly mama dibawak ke bilik rehat dan dijemur bwh lampu, motif??? maybe nak stabilkan suhu kot, tahlah...mase ni nurse nak bg painkiller tp mama tny pcm (painkiller plg kuat n mahal jenis morphine)..kahkah nurse mcm pelik mama bleh tau ape tu pcm, hihihihi coz biasenye die xbg unless tuk org yg czer kali ke2 or3, dah alang2 beranak xsakit ni bior xsakit langsung, atlast die bg bende tu, kalau sakit juz tekan button tu, hehe so mama survive ngan pcm tuk 2 hari, pdn muka coz terbaring je sbb bende tu attach ngan tiub air segala, kalau painkiller yg mkn tu rsnye hari second da boleh bgn kencing semua..then bile hari ketiga kot br bukak pcm n cabut tiub kencing semua, alhamdulillah bile kencing xde rase sakit semua, everything ok kecuali sakit kat perut tulakan yg hazab nye, tp as long as ade painkiller everyting okla, compared to sakit contraction ms bersalin normal yg ni stil bearable...so alhamdulillah bb ok mama pun ok, nurse baik tolong jgkan n mandikan alif, siap buat gaya rambut pacak lg,  so far mmg mama puas hati sgt2 dgn layanan staf hospital, toilet n bilik da mcm hotel, spnjg kat hospital rsnye xde dr pelatih yg cucuk2 jarum semua Mo yg buat so mmg elok xde lebam sane sini, sgt professional..kalau mcm ni layanannye kenapa perlu byr lebih, cemana la agaknye layanan yg Fpp tu yek, ermm wondering..

so setelah semuanye ok then hari keempat br leh discharge, mase ni ok dah boleh jln semua, sakit sikit2 tu adatlakan, alhamdulillah happy coz dpt balik rumah, bermulalah episod berpantang pula, atok nenek bwk ikan haruan fresh dr kampung, alhamdulillah mmg cepat sembuh, skrg mama rs sihat tp stil takut2 lagi sbb luka tu kene jaga elok2,ikutkan hati ni dah start picanto, rinduuuu gile nak drive, hukhuk...so kesimpulannye dlm ketiga2 pengalaman bersalin ni antara normal dan czer act ade pro n cons nye jugak, kalau kene bersalin c zer xyahla nak sedih ke ape, relax2 sudah, kalau ikut org cina dan dkt us kbykannya mmg memilih tuk czer coz depa xnak rosakkan tutt n takut sakit bersalin, inikan pulak kite yg mmg berisiko..so terimalah seadanya, yg ptg kuatkan semangat..insyaAllah semuanya ok.. =) n antara 3 org ni, balqis induce, adam normal, n alif caeser...yg plg xsakit confirmlah bersalin alif, tp yg plg mudah bersalin abg adam...natural way pecah air ketuban then br baby keluar...kakak balqis yg plg sakit sbb induce n baby 1st, apepun semoga kamu bertiga jd anak yg soleh dan solehah, pengorbanan ibu mmg tiada tolok tandingannye..igt dan kenanglah jasa mama suatu hari nanti, sobss..

gambar

Thursday, April 19, 2012

sumber inspirasi..

Dalam hidup ni kite mesti ada sumber inspirasi...nak kate inspirasi sgt rasanya tu takla tp biasanya mesti ada seseorg yg kita sgt adore...kalau zaman sekolah kita akan adore pd student yg genius or pandai..dulu masa sekolah ada sorang kwn yg cun melecun tahap muka mmg cun gilababas dengan dikurniakan kepala otak yg genius, kalau org susah2 study nak dpt A dalam subjek dia juz study bodo2 tp gempak dapat markah 90+++ gitu, mmg sukeee sgt kagum dgn org mcm tu, like plzla why u r so perfect, aku nih punyela rajin sikit (yeke)dr kau tp result xberapa nak kagum, bila masuk u pun sama, sukeee tgk budak rajin dan pandai, masa ni dah ade kesedaran wlupun mula2 mcm malas tp lps tu ade sikit insaf so bolehla rajin jugak study, takat bolehlaa je pun tp stil adore dgn kwn yg xyah belajo tp b.i.j.a.k...huhuhu mmg impian kan best kalau lahir je genius..

bile start keje pulak dlm bidang ni mmg akan ade sumber inspirasi punya...ni bukan MLM, kalo MLM ko xpayahla nak inspirasi kat org2 kaya kat puncak atas sbb engkau xkan jd kaya mcm tu pun, hakikat sistem MLM tu sendiri mmg yg join awal akan jd kaya sbb org bwh sumbang pd yg atas, bisnes yg penuh penganiayaan dan diharamkan dlm islam tp org melayu suke buat sbb nak kaya cepat, n mastermind semua cina beb, ade tgk org cine menjaja produk MLM? xde sbb diorg xnak bangsa diorg kena tipu, ehhh emo plak sbb kat fb berlambak2 kwn join MLM, stupid gile ok, sanggup buat loan puluh2 ribu sbb nk jd kayap..dah tu ayat sepesen, berlagak riak tu biasalah..ehh

ok so dlm real estate ni pendapatan mmg xtetap, from 0 to unlimited, ade kwn mampu buat 100k sebulan, ade yg 10k but still depends jugak, ade yg 0(ni xyah buat ape2 confirm xdpt ape2)..apepun kene byk sabar, dlm kes ni sumber inspirasiku adelah seorg kakak yg cun yg jd top agent everymonth...i donno la duit die buat ape sampaikan ade owner willing to give her 100k cek sebagai hadiah selain komisen 3% drpd rumah harga 1.25m, get it? what would u do kalau org suke2 bg ko 100k, single cek, kalau den beli handbag dulu, but this kakak sgt humble...n she had 3 house already since jd real estate dlm tempoh masa setahun..stahun jd real estate tp dah beli 3bijik rumah...mcmmana sy ximpresss, dlm real estate xrmi pki kete mahal wlupun mampu sbb they prefer to invest dlm hartanah, mcm kakak ni la, kete dia biase handbag pun biasa tp duit banyakkkk...yg penting xperlu riak menjajap sana sini, jual rumah, tanah dpt duit beli rumah, jual balik rumah, zakat jgn lupe...then dia jugak buat insurance rumah, xpe saya tau saya boleh jd mcm dia kalau sy lebih bersungguh sikit lg, dia pun ada anak kecik 3org, dah jd ejen pembantu rumah juga, dan insurance ejen juga , very the buat duit punye olang....kakak sy kagum ngan akak tp xdelah kagum sgt sbb sy tau klu sy usaha mcm akak xmustahil sy boleh dpt mcm tu, cume sy jeles sbb akak dpt 100k tibe2, sy pun berdoa jugak jumpe org generous mcm tu, bile sy dah ade byk duit sy pun nk invest dlm property n gold, sy tau akak xbuat gold kan, heheheheh doakan sy berjaya ye kakak..u are pretty, brainy n the most important thing humble...u deserve all this, yg penting hasilnya berkat..insyaAllah..jgn mcm MLM tipu olang sana sini, riak pulak tu...

ok dah caucinci

Thursday, March 22, 2012

shopin'

asm..
wah da lame xupdate blog.. hehe ni pestime mama update gune bb, best gak, sambil lyn anak2 mama yg super aktif ni, harini best sbb xyah msk, td abah call ckp xya msk coz ade lauk jamuan lebih, tp maybe kene mskkan anak2 jap lg, mcm tajuk kat ats tu mama ade msh soping skrg ni, bkn mslh tp setiap ari nk soping, huhuuu keje mls ngabiskan duit lajuu je, mcmmana nak overcome this problem ek? arini mama soping tuk baby je, best gilak soping ni, dulu masa kakak n adam mama xley nk soping psl xde transport, skrg da ade kete plus keje pun sukatik je heheh ape lg menggalakla kan, apepun mesti ade btsnnye, benci sifat yg satu ni tp apekandaya da jd habit lak, tp keje cmni mmg kene reward diri sendiri sbgi pemangkin utk berusaha lbh keras lg, hehe yelah tukan,

Monday, January 30, 2012

balqis masuk sekolah

salam...

mama have to blog this, huhu mama br jek daftar balqis masuk sekolah tadika, dekat dgn rumah cap krista ataupun smart reader, tetibe rase sedih pulak bile nak hantar aqis esok, ntahla xtau ape perasaan ni, mcm sayu je..mama amik morning session dr kul 8 smpi 12tghr..so lps tu aqis blk umah jerlah, malas pulak nak transit2, biase pun balqis ikut je klu mama ade appoinment, yg adik mmg xbolehla pasal mama xboleh nak handle adik kalau drive, mcmmana nak handle kalau dah nak duduk dkt mama, aduhhh mmgla xboleh, so mama amik kptsn adik kekal umah mak long n akak sekolah sekerat ari then mama jemput blk rumah, ermm ape lagi yek? tu jekla, esok mama mesti nak blogkan jugak psl aqis msk sekolah, poket pun dah rabak nie bayor yuran, mahall ya ampun, mama dulu tadika kemas je murah bayo bulan2, makan pun sedap, haih xpelah act ade jugak pilihan tadika kemas n pasti, tp ramai sgtla, xpelah agak2 xbagus sekolah ni nanti tuko lain, huhuuuuuu sebnanya mama belum nak anta qis sekolah lg tp xthn dah telinga ni asik dengo aqis bebel nak sekolah sekolah sekolah!!! sampai mama terpaksala anto jugak, apepun aqis belajarlah rajin2 yer, jd anak yg solehah, insyaAllah...amin

Tuesday, November 15, 2011

pregnan again???

lama sunguh mama xmasuk blog nie, byk sungguh blog yg mama xdapat nak follow, i'm truly busy managing life now...ape pun semuanya alhamdulillah ok, adam semakin bijak, dah banyak words yg adam tau cth macam nak, sejuk, keropok, heheheh byk gak la..kakak balqis makin besar n makin matang, iyerlah dah nk empat tahun taun depan, mama igt next year nak anta kakak pegis school...mama pulak doing great dlm kerjaya..alhamdulillah rezeki anak2..

berbalik pd tajuk kat ats iye mama pregnan again, huhuuu...perasaan kali ni bercampur baur, kalau ikutkan mama still not ready tp bile Allah dah bg rezeki ni mama terima dgn gembira....expected due taun depan bulan 8 kut? balqis bulan 10 2008, adam bulan 9 2010, adik insyaAllah bulan 8 2011, cantik kan pattern tue??? hahahah kirenye selang 2taun la anak2 mama, am i still young to have 3 kids at the of 28??? rasenye kawan2 mama belum ade yg cpi rekod ni, dasyattt sungguh mama kan??? again mama sgt bersyukur wlpun reaksi semua org mcm 'eh la ko pregnan lg ke', xplanning ke apa??? hehehe ape-apelah siapalah kite nak menolak ketentuan tuhan, yg pasti org mengandung rezekinya akan lebih melimpah ruah, mama sgt2 yakin ttg nie, heheheh skarang still mabuk2 so mama amik keputusan utk cuti dlm seminggu dua, dah ok br start enjin balik...

i'm happy doing properties sbb kerja yg tak terikat mcm ni membolehkan mama rehat n cuti...abah jeles je sbb iyerla mamanya income lg byk dr die, hehehhe xpe abah xyah pening nak jg mentenance mama pasni, ngehehehe..

Tuesday, September 6, 2011

adam hafiy dah setahun..

alhamdulillah adam dah setahun..

xde sambutan birthday pun kebetulan harijadi adam jatuh pd raya ketiga, abah belikan kek mase jemput atuk nenek n cik nong balik dr umrah pd raya keempat, alhadulillah adam dah makin besar n lasak jugak, huhuhu...

perkembangan adam selain dah pndai jalan( act adam pndai jln mase umur 10bulan) adelah dah pandai main, haha mmglahkan ade ke budak yg xpandai main, pandai angkat tgn bile mama sebut adam hafiy, pandai tepuk tgn n byk lgla, act dah lama adam pandai tp mama ni busy xde mase nak update blog nie, huhu...

act mase update ni pun mama ade byk keje yg menanti...tp mama hold, buat bisnes xsama mcm keje makan gaji, semua kene byk effort..alhamdulillah mama dah jumpe kerja yg betul2 suit my soul...ape kate mama update sikit ttg kerja mama nih, hehe...it doesn't matter ape juga pekerjaan janji kite ikhlas dan tekun pasti ade hasil yg lumayan...dulu mama selalu tercari-cari ape benda yg mama minat, alhamdulillah dah temui ape die, dulu mama pilih course statistics mase study adelah kerana mama sgt2 meminati bidang pelaburan be it gold investment, money, and properties...org kate 3 bende ni mmg lubuk duit, alhamdulillah mama dah study ketiga tiga bidang nie, n quite lucky jugak ditemukan dgn mereka2 yg xkedekut berkongsi ilmu...tp buat masa nie mama masih fokus pd properties..yg satu ni pun xterhandle rsnye...seronok jugak berada dlm properties line, selain keje freelance mama dpt kenal rmi org esp banker n lawyer, dari org kaya kpd golongan sederhana...perangai org xpyh ceritalah, but so far so good, hehe apesalla bleh cite psl keje lak nih, xpelah mama gotta go dah nie, keje menanti, huhu

kepada Adam syg mama doakan semoga adam membesar jd anak yg soleh dan taat pd ibubapa, semoga adam berjaya dlm apa jua bidang yg adam ceburi pd ms hadapan, sayang adam sgt2, sgt2 huhuuhu, kakak n abah pun sama...love u syang, muah3

Tuesday, July 5, 2011

Adam dah jalan

yeye adam dah jalan diusia 10bulan, tekedek2 hehe