Thursday, December 30, 2010

30/12/2010

harini hafiy kemaruk menyarap, xberenti..kesian mama tgk, comel je bontot tertonggek2, hehe nmpknye xlama lg bujang mama dah bley tolong kakak balqis berkemaslerrr.... ehehehe syg hafiy...can't wait for the next progress, love u muax, nk upload pic tp phm jekla berokband kt mesia nih cmna...hhehe

Saturday, December 25, 2010

i'm not a good mother :(

sedih rase nak nangis dan macam2 lagi perasaan nie, xtau dah nak ckp camna...act mama baru je lepas pukul balqis...yes pukul...geram sgt dgn perangai balqis, xtahan sgt.....maybe sbb mama dulu kecik2 nakal so nila balasan tuhan nak bagi...........kalau org lain maybe xpernah sentu or marah anak umo 2taun mcm ni tapi sorry mama xbleh tahan dah, rase geram melampau sejak perangai balqis menjadi2 mcm nie, blog nile tempat mama meluah ape yg terpendam so xkshla wlupon xde privasi atleast mama xhipokrit, gerammmmmmmm gerammm dan gerammm kdg2 melayan karenah anak2.. mama tau slh mama xboleh thn sabar tapi kenapa xmau dengar ckp??? arrrgh stress mama tau x?? sbb tuela tajuk die i'm not a good mother sbb mmg mama xbest, jahat xboleh tahan sabar xpandai jaga anak......semua yg xbest tue adelah mama, mama mg jahat tp mama nak yg terbaik untuk balqis n adik adam, plz don't blame me, i'm sorry dear, mama promise xwat lagi.............................

Wednesday, December 22, 2010

adam dah meniarap..

semalam 22 disember 2010 kul 5.15ptg adam berjaya menyarap......hehehehehhehe gambate sgt tp tu jekla sekali die menyarap.....

Tuesday, December 21, 2010

mari bebel

alhamdulillah adam dah besar dah 3bulan lebih, td pi enjet hep b kt poliklinik....fuhhh susah gak ngan balqis n maksu lagi, tp xpe sume setle sbb nenek is superwoman, die drivela nk harap mama yg da lame xpgg setereng jgn haraplahkan ade yg msk longkang pulak dahla jln mcm kene pijak dinosor berlopak2...hehe mama epi sbb kulit adam dah pulih, dah xteruk mcm aritu, n makin ensem pulak tgk anak mama hari2, hehehe......skang adam nk beljo niarap, bile xlepas ngamuk2 fuhh sabar jelah, sejak duk umah nenek mama da lame xdpt mandikan adam sbb nenek take over, adam pun mcm lg suke nenek sbb nenek suke agah nyanyi2 same, huhu mama??? makin gemukkkk!!!!! kau pasar mlm kt area sini dua hari isnin n khamis...fuhhhh fuhhhhh fuhhhh insaf sekejap,balqis?/ makin lasak tp dah kurg gembeng mcm br balik haritu, dah boleh kwn dgn alya cume sgt manje dgn abah.....kesimpulannya mama hepi dan hepi dan hepi, dpt jumpe family n mknn yg sedap2....cuaca pun ok sbb musim ujan so xdelah pns, just nice org kate...yg xbest umah blom siap so terpaksa duk kg dulu.....planning for keje?? oooo relaxla dulu.....takde ape nk dikejar, ade rezeki xkemana, syukur dgn rezeki Allah yg melimpah ruah selama nie, dpt jg anak2 n suami pun rahmat juge.....tapi..........tehehehe m stil working on that

Tuesday, November 30, 2010

persepsi...


xpaham dgn spesis manusia yg suke riak, seriyesly...........kenapa perlu riak??? kalau kau ade byk duit perlu ke kau bgtau satu dunia, penting sgt ke untuk org lain tau?? lantaklah kau nak ade brape juta duit dlm akaun, itukan rezeki yg Allah bg bukan untuk kau riakkkkk....lgpun kau tau ke ape yg bakal terjadi in future, org kate kalau bukan rezeki nasi lam mulut pun boleh terkeluar ko tau??? jadik xpayahla bangga sgt dgn duit lam akaun kau tu...ajal maut rezeki semua tuhan tentukan, kalau ade rezeki lebih bersyukur dan berdoa agar panjang umur, hidup nie win some loose some, mungkin rezeki kau kat arta benda tp bukan nyawa, mungkin rezeki kau kat anak2 bukan duit, fair n square jadi jgn ade rase riak dlm diri boleh tak??? kau dok gebang sane sini ntah2 org yg kau gebangkan tu lg kaya dr kau, DUNIAWI jek beb semua nie, kite semua ni same je yg membezakan cume iman dan taqwa je, lg satu dgn sifat riak ko tu buat semua org benci, bukan sakit ati tp meluat tgk...beli bende semua nak gebang...ekeleh mcmla org kesah, kesian lg ade mcm xpenah dapat barang best

Wednesday, November 3, 2010

bizi bizi bizi

minggu ni kire paling bizi sekali, nak bukak fesbuk pun xsempat apetah lagi blog, arini baru lega sikit...sbb barang pun da shipping jadi ade sedikit kelapangan, act abah n balqis xde kene pegi city ofis setlekan ttg rumah, so next week bermulalah episod merempat..hehehe ape yg nak diblogkan pun dah xde idea...banyakkk nak story tp mcm unfair plak citer tu xblog lagi citer ni dah melompat2...eh apela merepek nie, ayat pun dah tonggang langgang sama mcm rumah yg mcm tongkang pecah!!! hahaha

so adam sekarang dah makin tembam...pandai senyum2 n dah kenal mama abah n kakak balqis, suke sgt ngan kakak...hehehe sbb balqis rajin layan die gelak2, so happyy tgk diorg..balqis pulak so far ok xde buli2 adik, kdg2 kalau adam nangis cepat2 bgtau mama adik nak shushu, hahaha..tp ade gak time die geram die baling brg..tu yg bahaya tu..kene tgk selalu jugakla..erm apelagi ye??

Tuesday, October 12, 2010

sedang berjimba...

ok mmg teruk tp niela hakikatnye...hari ke 41 sudah berjimba2...infact sebelum tuh mase pntg pun dah kuar umah, saya mmg berdosa dan berikrar lepas ni akan ikut pntg betul2 xmo pntg jepun lagi, hahahha ntah bilela tue

akan diupdate dgn lebih detail lagi next time...





Tuesday, September 28, 2010

mama n adam hafiy...



tengah borink sbb 3org yg lain sedang nyenyak tidur.....hehe tipu sbb hafiy mcm dah ngek2 nk bgn....jadual tidur mama mcm burung antu..siang tidur mlm jage..... dah mcm zombie pun ade.....dah biase xde rase ssh pun....huhu gambo kt atas tu suke2 edit, dah lama xedit2 gambo, zaman balqis dulu mmg suke sgtla mengedit nih, erm not bad cntik gak bley msk contest, haha perasan ah mama

k tade idea dah

Tuesday, September 21, 2010

Adam hafiy birth story....

alhamdulillah tetibe semangat update blog dtg kembali...it was 31st august...senang nak igt tarikh nie mama start sakit...pagi tu ade update blog pasal bile baby nak keluar, hehehe haritu jugak berpuasa mcm biasa...

sebab tghari tu panas mama ngan balqis lepak kat bilik aircond, abah pulak xde pegi lab...tgh syok sejuk2 mata nak terlelap tetiba je rase mcm ade something yg push kat bwh n suddenly my water broke..panic pun melanda...terus lari ke bilik mandi sbb takut tilam basah, byk jugak air ketuban yg keluar time tue, balqis pulak duk kejar sbb panic tgk mama, hahaha such a drama...dlm kelamkabut tu duk carik keitai nk call abah..bile call abah pulak gelabah padahal time ni xde rase skt pun lagi..

sementara tunggu abah blk mandi2 dulu kt umah, keluarkan beg yg da siap packing segala...so bile abah sampai juz siapkan balqis je..time ni mama buka pose ngan kurma, penting tu untuk tenaga tp sebenarnye ade hati nak truskan pose, hehe...sbelum ke hospital call auntie mona sbb nk tny something tp tetibe die nk ikut pulak so oklah sbb ade org bley tolong tgkkan balqis nanti, maklumla mama ni penakut nak beranak sesorang...

sampai hospital check opening baru 2-3cm dilated, maksudnye mmg lambat lglah bebi nk keluar, pttla xsakit, tp apepun mmg kene admitted jugak coz water da broke n bile2 je contraction bleh dtg, mase tuh balqis ikut autie blk umah, act balqis mmg dah biase duk umah auntie so sukela die...lgpun byk kenkawan kt situ...tglla abah ngan mama kat hospital, sob3

bile dah petang sakit pun dtg, dlm hati berdoa cepatla bebi keluar so blehla dpt tarikh yg sgt special 31 august..hehehe time tue ade gak kwn dtg tgk, auntie inas n husband, kak thira n kak sarah..atleast krg sket sakit bile ade org dtg berbual sama2..abah berbuka kat hospital, thanks to kwn2 coz bwk makanan, sampai berlebih2 n kene tapau bwk balik, bile dah malam contraction mkn kerap dlm 4-5 minit camtu..mama dah xthn, kwn2 pun dah balik time ni, yg tgl abah ngan mama je dlm delivery room tue, time ni opening mmg cepat tp dah xsempat nak keluar 31st ogos sbb dah pukul 12malam...huhuhu xpela yg ptg mase tu juz berdoa semuanye selamat..

dlm kul 2pagi sakit contraction tahap tertinggi pun dtg, yg ade cume sorg midwife je time tu, mama balqis mmg drama lebih siap pgg tgn die pulak, sbelah tgn abah sebelah lg die...xthn sgt mintak macam2 ubat, huhuhu xlama lepas tue die check opening 9cm, dah 10cm baru die kelamkabut call dr, make berduyunla tibe..hehehe adela 2,3org...so mase ni diorg xsuh push pun mama dah automatic push sbb xthn...berbeza dgn balqis dulu kalini lebih mudah, dlm 3,4 kali push je alhamdulillah tepat 3.27 pg bersamaan 1september 2010 keluarlah baby boy yg sihat bambam dgn berat 3.866kg...syukur sgt ke hadrat ilahi.........

act mama terkejut bile nurse kate berat baby 3.866kg...okiii ne...hehe sbb rs lebih senang nk compare ngan balqis dulu, maybe sbb yg second kot? tapi xabis kt situ tetibe tgk muke dr mcm ade panic sikit...mase keluarkan placenta tu xberenti2 diorg tekan2 perut mama, dulu mase balqis pun same tp kalini mcm nmpk panic, upenye mama bleeding laa, darah byk keluar xberenti...so diorg terpaksala buat mcm2 nk stopkan darah tue, huhuhu n diorg drip ubat tuk kecutkan uterus secepat mungkin, mase nie mmg rase nyut2 light contraction kat rahim sbb mengecut..td mengembang nie mengecut pulak...adoiyaiiiii....setle semua abah mintak permission tuk azan n bacekan surah muzammil kat hafiy, alhamdulillah semua selesai cume mama kene stay sampai pg kat situ sbb nk abiskan ubat tue...

sementara tu suruh abah balik dulu amik balqis n rest...ptg esok abah dtg bwk balqis yg super active.....so macam tuela rutin seminggu duk hospital, same je mcm time balqis dulu cume kalini layanan lg special sbb ade foot bath massage meh, macam kat spa you, hihihih...and overall nurse, dr staff sume baik2...puas hati balik umah pun rase mcm dah sehat je, heheheh.. apepun mama xkan lupekan pengalaman berharga nie....kenangan sebelum balik mesia for good.. i will definitely miss japan, sob3

so to balqis n adam hafiy (truly made and produce in japan) da besar nnti jgn lupekan kampung halaman kamu ye, hahaha.....

p/s gambo lupe nk resize lak td, nntiler kang kalu rajin mama buhla

Monday, September 13, 2010

hormon xbagus...

since balqis lagi pas delivery mmg hormon mama xbagus....rase sedih nak nangis n sebagainye, juz dlm tempoh berpantang niela, mmg xbest perasaan nie, xsabo nak abis pantang n update blog mcm biase, maybe sbb xdapat kuor umah, kutu rayau dah kene penjarala katekan, tengok jela nanti rasenye xsampai 40 hari pun da kuor cr ketenangan haha....seteres gile ini mcm, pg ptg siang mlm terperuk ngadap dinding.......................argggggggggggghhhh

teringin lak nk mam sushi belut nieh, adoihlahhhhhhhhhh cepatla mase berlalu

Monday, August 30, 2010

merdeka!!!

nampaknya xde harapan nak beranak hari merdeka, aritu check cervix baru 1cm dilated, huhuhu xpelah...sebnanya dah mule stres sbb pttnye due dah lepas, sama mcm kes balqis dulu, lepas seminggu baru induce, kalau bleh nak natural xmo paksa2, sakit sgt kene induce, tapi nak wat camne dah baby xmo kuar2 jugak terpaksala guna cara paksaan, best sgt kot duk lam perut, mood pulak mmg xbagus je 2,3 ari nie, sbb xnakla beraya dalam sepitalll, kalau ikut induce b4 raya tp style kat jepun nie kene warded atleast 5hari lepas delivery, uwaaaaaaaaaaaa mmg cerah harapan beraya kat sepital taun nie...

sbb baby xmo kuor smlm msk best2 sikit, menu raye, heheheh wat satay ayam ngan kuah kacang, n lontong ngan lodeh n sambal tumis, guna ketupat nona jer, stock byk lg tu tak gune...balqis makan satay byk, erm feveret diela tp nak membuatnye tu yg leceh, tp mama dah frozenkan sekali kuah kcg n satay so senang next time nak makan tgl renji jer...mcmlah byk sgtkan...

so arini igt nak wat nasik dagang pulakla, pastu nak wat donut coklat n donut gula n burger malaysia sbb ade sambal tumis semalam....wah selagi xberanak mari kite masak yg sedap2 jer, masak pun terapi gak, syukur taun ni xmengidam mcm last year, asik nak makan luar jek n xsuke mskn sendiri, tetibe teringat last year abah buatkan satay n byk masakkan mama, taun ni relaxnya die...xpuas hati betul ni, camtulakan...nak wat camana......arini abah pi lab tp xtaula die wat ape kat situ...main tenet jela kot, yelah boring duk umah tgu baby xkuar-kuar, hehehe

Sunday, August 29, 2010

10 malam yg terakhir.....

semoga dpt kite bersama merebutnya :)

Wednesday, August 25, 2010

kuih tepung pelita n cendol...

pheww siap dah projet mama memasak kuih pelita n cendol, haha gara2 terliur tgk blog kak as la nie, pastu pulak sane sini mencendol mana bleh tahan...alhamdulillah rupe fizikalnye menjadik, rase aje xtau lagi...hopefully dap dap...hehehe gambo blum amik n kalau nak amik kene pki camera beso sbb kamera kecik balqis dah rosakkan, huhuhu nanti kang kalau rajin mama snaplah, xsabar nak tgu camera baru sampai esok, dah beli online tgu delivery je...

arini berbuke lauk daging tp abah yg masak sbb mama dah kepenatan, haha lgpun abah aqis bukan bizi pun, kesana kesini kesinun je sbb dah abeh....lgpun kenela praktis masak nanti nk jage org pantang, hihihih

oklah tu jek

arini berbuke dgn senyumann =)

Sunday, August 22, 2010

mari hapdet...

ya Allah dahaganye, hehe krg pahala pose duk komplen, td buat kuih lapis pun xthn bau menusuk idung, xsabo nk mkn, haha buruk tul perangai cam budak2...arini mama wat sardin roll lg, rajin betul mama aqis skang nih, aritu duk wat karipap, murtabak n donut frozen, bukan ape takut2 gak klu nk bersalin kang, sian kat abah n balqis xde kuih nak makan, dok tempat org kene la rajin masak....kalau tak bleh singgah param beli kuih tu singgit kuih ni singgit, ikutkan abah aqis xkesah pun xde kuih tp mcm kesian pulak, yg herannya bile dah buat wah laju aje mkn, maybe xsampai ati kut tgk mama yg tgh sarat terkontang kanting masak, huhuhu ni tetibe teringin air tebu pulak ni, mane nak carikk??

smlm jalan2 kat sano outlet, tgh summer sale, xde beli apepun, juz beli bj raye tuk balqis n baby, ms msk butik coach tergoda pulak, tp kalini belikan untuk nenek muar n nenek segamat jelah, nak beli tuk diri sendiri dah over budget sgt, mahal ooo beg coach nk beli cam beg doploh hengget, abah kate hadiah raya, hadiah tuk mama bile nk beli bah????

erm balqis pulak sekarang ni mengada2 sket, xtau nk ckp tp mmg geram gakla smpi naik pitching mama nih, abah pon kdg2 ilang sabo gak, so manjaaaaa...haih haih haih...dahla suke manjat sana sini, risau lak mama tgkkan, girl tp lasak sgt mcm boy, baju raya balqis dah ade, yg cik su bagi, mama pun ade tp silap da.. xbleh pki pasal perut beso...padahal mmg due before raye, bilela nak pki tuh yek??? act beli mase balik dulu n xpenah pki, tp xbudget lak leh pregnan, kalau tau blehla beli jubah ke ape, hehehe xpela raya jauh2 ni xde feeling pon, taun depan klu panjang umo kite raya sakan...

Wednesday, August 11, 2010

1 ramadhan......

tamat sudah 1 ramadhan..rsnye belum terlambat nak ucpkan salam ramadhan buat yg mengenali diri ni, ewah mcmla beratus org bc blog nikan, hehehe syukur mama berjaya pose arini, cuaca ok pulak xpanas, hopefully berterusanla camnie, first day xbuka kat rumah sbb ade iftar kat kaikan, tp mama buat kuih samosa n nasik satu periuk, menunye kari ayam, sayur cmpur n sambal belacan, side dish pun ade gak, sedap tp mama termakan byk sampai senak, tsskk...menyesal betul, kalini meriah sikit time pose sbb rmi lg xbalik mesia, semalam moreh siap ade laksa, balqis sukee sgt, hehe mama ni spanjang duk jepun br sekali je wat laksa, sian kat balqis, nanti mama wat ek?

arini mama tarawikh kat umah jek, serius lain betul rasenye...kalau boleh mmg nak sgt jemaah kat surau mcm smlm, berkat sikit tp depend jugakla kat blalqis, kalau menggangu org nak solat nnti kang dpt dose pulakkan, ermm

sebnanye nk update story mori tp pemalas betulle nak resize gambar, mmg xdpt ditolong lg, adoih




act pict ni random jek, mase abahnye last presentation ritu diorg wat party sket, nk focus kat sensei abah tue, mude setaun dr abah tp ensemmmm, hahah dlm gambo buruk je tp sebnanye smart, eh batal pose lak kang, hehe lawak jenaka bulan ramadhan katenye.....


klah ni pulak gambo mama yg tutttt.....rs mcm nak sepak diri sendiri pun ade, hehe standardlakan nak msk 9bulan dah nih, nk cemana lagik,










oklah malas dah nk sambung, till we meet again..........ZZzzzzzzzzzz

Thursday, August 5, 2010

cuti yg panjang =))

  • hehehe sebelum ape2 mama nak mengulas ttg isu yg agak hot gakla sekarang nih, kisah perempuan mengandung yg mengidam biskut famous amos smpi menghina negeri org, hamboih sedap mulut aje yek? kot ye pun mengidam takkanla smpi nak hina2 negeri org...dahla org johor ni sensitivitinye tgi, maklumla byk keturunan lanun= bugis ( haha ni mama balqisla)...so smlm tgk kat fb mmg rmi fan yg banned die ni tp arini dah xde pulak page tue tp ade yg baru org lain create, hehehe kdg2 mmgla xdinafikan bile preggy kite rs teringin nk makan sesatu bende tuh tp xyahla smpi klu xdpt tu semua benda nak di amukkan, tu baru duduk dekat malaysia yg punyela heaven makanan, ape nak semua ade...kalau kat jb xde kedai tuh kat singapore kan berlambak, sentap jugakla bile org kutuk2 camtukan, cube try duduk kat jepun nih, gamaknye berbakul2 kene sumpah negara jepun nih, nak cr makanan halal pun sikit punye susah, haih ssh jadi org yg xreti bersyukur nikan.....
  • so berbalik kpd tajuk, iyer lepas nih da bleh bercuti dgn amannya, arini abahnye last presentation....dah xde ape cume tgl nak compile n binding semua journal je...kebetulan pulak start esok mmg u cuti summer 2minggu untuk save energy (electric) so apelagi cuti sakanla, tapi cuti pun dah nak start posekan, abah balqis duk survey nak jln before pose nih tp mama nih cam xlarat pulak, dah bleh rase contraction sikit2, adoihlah buatnye nak terberanak tgh lam vacation nanti xke haru??? tp serius byk lagi tempat xpegi mcm disneyland n USJ kat osaka nun, apepun mmg nak kene pegi jugakla before balik, kenela hangkut adik balqis sekali agaknyekan, hehehe
  • arini da siap basuh n sidai baju baby, beg hospital pun da ready, cume ade a few brg yg xcomplete lagi, perasaan??? dah tentula takooooooooooot, teringat lagi masa beranakkan balqis dulu, nyawa ibarat di hujung tanduk, sakitnye xpayah ceritela..aduh kadang2 rs mcm xready tp kdg2 rase mcm xsabar pulak nak tgu baby kuar.....mudah-mudahan Allah mudahkan semuanya...perut makin besar n berat n byk strechmark...dulu mase balqis xde pun, hemm nmpk gaya mcm baby besar...lg besar lagi susah nak kuar, huwaaaaaaaaaaa!!!!
  • kuih raya xbuat lagi, igt nak buat kuih cekelat chips ala2 famous amos, huahahhaaha maklumla kan tgh feymes skang biskut femes emes nih, kikiki...rase2 mcm pdn muka je taun ni sbb kene ganti pose byk, huhu hrp2 baby kuar lambat sikit tp kalau ikutkan macam xlarat je nak pose, summer kat jepun nih panasnye membunuh, cumenye magrib kt cni awal..6.45 da azan so hopefully laratla nak pose...klu tak nnti mskla nk mengganti pulak,
  • dah tu je.....sekian trime kasut

Sunday, August 1, 2010

home pedicure..

penat eh jadi pompuan, everything from top to toe nak kene jage, dahla kene pregnan, beranak, lom cite lagi waktu berpantang, weight gain, weight loss, kene fight to get the figure back, hair loss, constipation, hah ape lagi berjuta lemon kalau nak listkan...org laki senang jekan??

so sajekla mama balqis wat home pedicure, nak wat kat kedai xmampulah, kaki xberapa nak cantik kenela rajin, tp xdelah rajin mana pun, setaun sekali gamaknya.....mula2 rendamkan kaki dalam air ijau nih, bukan air sembarangan ni, air garam yg penuh khasiat, berbuih2 bau pun sedap, act org jepun wat mandi air nih...slh satu secret kulit diorg halus mulus gebus selain mandi hot spring..........ah teringat time rendam kaki kat hot spring, kimochi mmg sesuai tuk sape2 yg kaki berkudis, heheheh


org preggy kaki pun haruslah preggy yek?



alat2 yg digunekan....hehehe poyo abis..nak wat sendiri tgn xsampai terpaksa mintak tulun abah balqis time nih, hehheh best jek rase time nila nak ngadeskan..the outcome? same jek xdelah bertukar jadi kaki princess, hehe atleast rase kimocila.........

ok dah tu jek

Thursday, July 22, 2010

balqis baca ABC

hehe layan video balqis bace ABC...video da lama ni time kul 12 mlm, nak tersengguk mama tgu balqis tido..ape bleh buat terpaksala layan.....now balqis dah bleh kenal ABC, mama xpenah paksa but balqis enjoy main teka2 camnih...pengaruh youtube pun ye gak...layan jela...


Monday, July 19, 2010

semangat ingin sambung belajar....

salam....

sangat kelakar pregnancy syndrome kalini.......hari2 asik pk nak further study aje....bukan nak ejageret lebih2 tp mmg realiti, hari2 mimpi exam, ntah ape2.....abah pun dah pening ari2 kene dengar citer2 dan angan2 mama yg satu ini, lagi pulak bile tgk abah setle semua mcm senang, xpenah komplen mcm senang aje wat PHD nie...

hehehe padahal dah tentula senang bg org lelaki plus utuk org2 bijak ofcozla xde masalah punyekan, masalahya mama ni mampu ke?? otak pun dah karat maklumla xgune 3taun.....dah tu masa wat degree dulu pun die punye stress ngalahkan menteri, hehehe.....dahla assignment suke copy, aishhhh tp time tu mcm xrase membuak2 nak study, sekadar nak abiskan cepat n dptkan segulung ijazah yg sekarang duduk berabuk lam lemari.....tp kdg2 takut jugak tak mampu, bile tgk kawan2 yg sambung semuanya mcm stress ngan SV..report segala bagai, ntahlaa....apepun mama juz nak luahkan ape yg mama rase jek, mcm2 pk bile nak balik mesia nih..........

kdg2 suke tgk org wat bisnes tp serius xreti, xdinafikan 9/10 rezeki tu dtg dr bisnes, kalau boleh nak join tp ikut cara islamikla. xmo bisnes yg ade riba.....oh sgt bahaya ok bisnes, untung lebih sikit bleh jadik riba, mcm2 bende kene consider klu nak berbisnes ikut islam, bukanla mudah, so kesimpulannya mama xberanila unless dah mmg tercatat rezeki dekat situ.....

tetibe ade gambo jaman study, hahahah poyo abis tp kurus, kalaulah study bleh jadik kurus gini mak relaaaa, hihih

so ape yg mama cube nak highlight sebnanye??? hehe xde apela juz meluahkan perasaan......insyaAllah nanti bleh kenang zaman adik nie mama asik nak study aje, hahaha sgt not me, apepun memuntut ilmu itu amalam yg mulia, hopefully semangat ni sampai adik dah kuar, n balik mesia nanti blehla mama cube nasib apply sambung study pulak.....

ok dah tu je nk bebel..act last week ade majlis soubet (perpisahan) kt sungai untuk family balqis, dpt hadiah set Tefal n yukata untuk balqis, even lambat lg bulan 11 balik mesia tp diorg wat awal, lgpun bebile jek mama ni bleh meletup, hahaha...klah nanti klu dah pindah gambo n rajin mama hapdet lagik, caucinci


-mama-

Wednesday, June 30, 2010

semua nak pink!

act masa tgh menaip ni balqis ikut abah pi jpt member, dah pukul 11 malam menangis2 nak ikut abah, malas nak layan terus abah angkut sekali, mama xbg pi tapi abah kate xpela dah die nak ikut sgt, ermm sabo jela ngan budak sorang nie..

tgh dok sensorang tetibe mama teringat pasal balqis, sekarang dah pandai demand, baju ke seluar semua nak yg pink!! iyer pink!! lagi sekali pink!! hahaha kadang mama nak tergelak pun ade tgk kerenah balqis nie, bayangkan setiap ari nak pakai seluar yg sama, act seluar tu bukan kaler pink pun, polka dot tp colourful, maybe sbb cantik n ade sikit2 kaler pink tu yg jadik seluar feveret, hehehe kelako betul, seluar tu mama beli sbb terpaksa coz mase tuh balqis nak mandi pool tp lupe bwk swimsuit, mase main air tu seluar basah n terpakse beli yg baru, carik pun yg plg murah sekali, hehe xsangka pulak sekarang ni jd seluar kesayangan =P

skrg kalau mama tny kaler balqis dah bleh kenal, esp pink, heheheh tah kenapa minat sgt ngan pink, kadang2 kalau tido pon bleh sebut pink, kihkihkih agaknya time pregnan dulu mama asik dok minat pink kot, tu yg terkenan smpi sekarang...ckp psl kaler mama dah setle sopin baju adik, mmg xberapa ghairah nak soping baju boy, asik2 blue cekelat xde bunga2, so kesian tp okla simple2 je..

erm apelagi yek, banyak nak update tp tulah mood swing time pregnan nih, mcm2 pikir, kejap2 ok kejap2 xok, apepun mama nak pikir positif jek, igt Allah igt org2 yg tersayang..yg lain tolak tepi, pk nk bhgiakan org2 sekeliling, diri sendiri xhepi pon xpe, ehehhe

Sunday, June 20, 2010

happy father's day.....

buat abah, arwah atuk balqis, and father in law atok masdar......sempene father's day xwat apepun juz wat apam balik jek, jadikla yg penting sodap......hehehe

Thursday, June 17, 2010

little helper...

heehhe sekarang mama dah ade helper, sape lagi kalau bukan cik balqis, senang jugakla sbb mama pun dah xbrape larat sgt skang nih, dari main sepahkan umah je ade baiknya tolong mama...

kalau nak tukar pampers balqis dah pandai amik sendiri n buang lam tong sampah, kalau toys pulak lepas main dah pandai kemas, tp tu kalau mama suruh n mood tgh baikla, lg senang bila balqis dah phm ape yg mama ckp, kalau suh amikkan phone ke bantal mmg laju je, maybe sbb kecik lg so rajinla kot, dah besar nanti kalau malas siappla, tp dalam rajin2 tu ade gak yg xbestnye, kalau mama lipat baju balqis pun nak tolong tp makin bersepah adela, tang menyapu mmg rajin, sebenarnye nak main je lebih...

tapi ade gak perangai balqis yg mama xbleh tahan, agak menguji kesabaranla jugak, boleh kate hari2 tumpahkan air dgn sengaja...geramnya, kadang2 banyak kali, lepas dah tumpah tu carik tisu pulak nak lap, mmg hari2 kejenye lap karpet, dah bacin xrupe ape sbb mcm2 air yg tumpah, sabo jekla..pastu suke beno baling2 barang, kalau brg biase xpe jugak ini handphonela, camerala, pernah gakla kene marah ngan abah, hehe ngan mama dah selalu sgt...tp bukan paham pun org marah ke apa...

erm skrg ni mama tgh nak ajar colour kat balqis, ade yg balqis dah tau mcm oren, pink, purple, blue tp kdg2 xigt jugak, xpelah budak2 xyah pakse pon nnti da besar bleh tau sendiri, auntie mona suggest suh ajar bace quran je kecik2 nih, hehehe mcm anak diela kecik2 dah pandai ngaji, mama setakat ni bukak alifbata kat youtube jek..




penutup ngan gambo cik balqis gelak, nampak gigi kecik2 tue =)

small party for abah from bro Ali and family...

alhamdulillah setelah 2,3 malam abah tido xmenentu akhirnya the most crucial part for his study complete, final presentation yg menjadi nyawa bg student PHD nampaknya sudah selesai...cume tgl beberapa lg presentation n writing proposal yg abah kene buat which-is xsusah kot pd abah, hehe semalam keceriaan jelas terpancar, maybe sbb 2,3 ari xdpt nak focus dekat bola..so lepas ni siappla-haku-duduk-termasuk-sekali-dalam-tv...adoih

nak dijadikan cerita smlm kul 9.30 tetiba bro Ali n family dtg rumah sbb katenya nak buat small party tuk abah, siap bawak makanan pulak tu, seganla pulak patutnye mama yg sediakan tp sbb diorg dtg pun tetibe jd xsempatla nak prepare mkn berat2, juz goreng fries ajela..auntie mona bwk mini pizza n toast bread, simple tp sdpla jugak,so sambil makan sambil tgk bola...argentina belasah korea 4-1..hahahah, balqis sgt hepi bile boypren dtg umah, main xigt padahal mata dah mengantuk, lama gak lepak2 pastu dlm kul 11 diorg pun balik, heheh so pastu apelagi satu family tido, gile panas semalam, melekit-lekit badan, huhu nampaknya summer taun nih panas giler, last year ok je, teringat 2taun lepas fuhhh bahang panas!

to abah: congratez....i know u can do it....less than 3years OMG really proud of you........

Tuesday, June 15, 2010

perasan cantik..

Salam...........

waaaaaawawa malam ni bosan......abah ngan balqis tido awal pulak, kul 8 tadi dah tido, abah sbb malam tadi xtido, balqis pulak semalam tido lambat kul 12.....siang xtido, jadinye tinggalla mama terkontang-kanting sesorang nih, xpela bg can mama update blog nih.......



ewah berposing ngan abah yea??? so lovely this pict, mama suke..



act ni gambar dah lama, ntah zaman bile....masa ni saje pi isesaki sbb nak makan baryani, sekali jumpe kebun popi ni kat tepi jalan, singgah posing sbb cantik, hehe



gambar dgn mama........

act time makan kat restoran pakistan tue terjumpe 2org pompuan brazil n india......so peramah...ade anak lelaki dalam 3taun kot? balqis hepi sgtla jumpe kawan, sampai makan pun duk meja diorg, haih......

dok berbual mcm dah mesra sekali tetibe ade dialog ni

" ur wife is so beautiful"

diorg ckp ngan abah tp mama terpinga2 kat situ..........abah duk angguk2 sengih......

"no...no......no...."

mama plak yg nyampuk xpuas hati

bukan malu tp mmg realitinya sgtlah xbetul sangkaan diorg tuh, tp ade bikin mama sikit kembanglakan..........hahaha muke xmekap org kate cun harusla kembang..tp bile pk balik bgs gakla diorg puji depan abah......sbb realiti berumahtangga xkan sama dgn waktu bercinta.....kalau time dulu awak cantik awak comel awaklaaahh paling manis kat dunia nih, tp bila dah kawin nan adoooooooo nk puji melangit....hehe kalau org lain xtaulakan, tp bak kate abah lepas kahwin lagi sayang tapi sayang tu lain sikit, lebih kuat ikatan rasa tanggungjawab semua, tp mmg betul, kalau dulu wlupon couple still bleh syg org lain tp skrg rsnye insyaAllah xkan berubah hati.....

okla enough!!

p/s ni bukan entry perasan.....zaman perasan hot dah berlalu, sekadar meluahkan ape yg kurasa......teringin nak muda remaja kembali, hahaha

Thursday, June 10, 2010

30weeks checkup, preparation, shopping yada yada..

pejam celik dah pun msk 30weeks pregnancy, alhamdulillah checkup arini sume ok, yg xok hb a lil bit low 9.5...normal pttnye 10..... dr siap bg pil iron suh makan, dulu zaman balqis xde lak hb rendah ke apa, hopefully sumenye ok, berat pulak makin turun jadi 68.35kg...hehe sbelum ni naik 3kg dlm 3minggu, berat baby nek lam 100gram je jadi 1300+ gram..anggaran jela..dr kate oki n again baby menayangkan his bebird, hehe ape lagi ye?? so tu jelah kot, another appoinment lg 2weeks, tgl bih krg 10mgu jek nak beranak, takuttttttttttttt

preparation so far xbyk sgt, kurang excited pulak nak menyopping, tp aritu adela beli baju baby yg tgh sale murah giler, dr 1200yen jd 199yen je 3helai, brg lain mostly bleh pki yg balqis punye, xsalahkan baby boy pki baju kaler pink n flowery, hhaha sbb macam rimas pulak tgk baju byk2 lam lemari, igt pasni nk let go je sume, erm nama baby pon mcm dah plan jugak, hehe biasela bab nama mmg excited, insyaAllah if everything goes well igt nak buh nama jepun sikit... teringat masa balqis dulu rmi yg tny nape xletak nama jepun sikit, ntahla rs mcm poyo je..yg ni blehla letak toyota ke, suzuki, xpun ajinomoto hahahah...yg ptg ade maknakan =)

Wednesday, June 9, 2010

demamlah pulak..

sobs, dah dua ari balqis demam selsema..malam kelmarin n semalam xtido lena, tgh malam dalam kul2 pagi je bangun merengek2...terpaksala mama n abah bangun, tp yg penatnye abahla kene kendong...mama dah xlarat nak dukung balqis lagi, maybe sbb xselesa hidung tersumbat, dah lama xkene demam sekali kene mengamukla ape lagi, smlm 38degree tp arini alhamdulillah dah ok, cume tgl ingus n batuk jela, abah kate sbb mandi pool, tp mama rase bkn sbb tue......

seblum ni ade pi klinik sbb balqis kene eczema..yg byk rash tue kat bwh leher, dr kate sbb peluh, yela dah masuk summerkan skang nih, nak kate panas sgt xjugak, maybe sbb xbiase dr sejuk ke panas tu yg berpeluh2 agaknya, nak dijadikan cerita mase pi klinik tu mmg rmi sgt org, mostly budak2 kene flu, yg balqis pulak xreti duk diam, kehulu kehilir main...so mama rase sbb tula dpt demam...tp xkesahla, org kate dah memang nak kene, atleast lega sket bila dr bg ubat tuk eczema tuh, oinment je pun, tp okla dah xde merah2 lagi, lega sikit ati ni..

Monday, June 7, 2010

bulat kicik-bulat kicik bulat yg becaaa..

syayang mama syayang papa syayang shemuaaaaaaa...mama suke sgt bila balqis nyanyi lagu ni sambil lukis bulat2, soo comel dengar suara halus tu nyanyi, susah nak ckp camna hepinya bile tgk perkembangan anak setiap hari, start dr balqis mula panggil mama, abah sampaila dah ckp certain words, even byk yg bunyi jepun tapi mama hepi, suke......only moms know how it feels..that's why bile ade masa mama update every progress yg balqis ade, infact dulu mama siap update tiap hari, tp memandangkan sekarang xde masa sgt jadi mama xdapatla nak update selalu....

act smlm abah ajak pi jalan tp mama malas sgt sbb hari ahad, ari sabtu abah ajar auntie inas driving ngan husband dia...so mama decide ke kodomo kuni park je, dulu ms pregnan balqis penah pegi sini tp rs mcm xfun, bila da ada anak baru terasa best, sbb mama juz nak entertain balqis je, bile balqis hepi mama lglaaa hepi...park ni mmg besa, ade indoor and outdoor, indoor je dah 3tingkat, complete ngan library n canggih siap ade computer internet bagai, very entertain tuk kids especially yg dah besar n dah paham..as for balqis xdptla nak main mainan org besar tp bg mama dah ok sgtla tu..tp apepun yg ptg dekat n free, hehehe

erm sampai2 aje balqis nampak pool, hehhehe mama pun mmg da prepare towel n baju, siap dah pki swimsuit sekali, act ni open pool so xdelah bersih sgt tp balqis dah excited sgt nak terjun lam tuh so mama bg jela, tau jela budak2 bile jumpe air macammana...



hehe time nih xmo naik, nak mandi lg tp da gigil sejuk, hari panas tp bile angin tiup sejukkk jugakk, silap mama lupe bukak pampers, berat giler menampung pampers, hahah

kaum bapak jg anak memasing, siap ade mcm sungai n batu2, air pon cetek je, best


dah siap mandi main beskal, free gak nih, act kat umah pun ade, auntie mona bg yg yusuf punye, hehe tp xpela main jugak, balqis xpandai kayuh lg, jus pandai tolak kedepan kebelakang, kaki pun xberapa sampai :)

dah siap mama ajak men indoor sbb xlarat dah, nak rest pulak, hehhehe balqis men masak2 jek, pastu mama ajak abah balik, hahhaha act byk lg menan yg ade tp mama yg xlarat, xpe next time bleh dtg lg, cume time summer ni mmg rmi org n payah sikit nak carik parking, huhuhu

Saturday, June 5, 2010

lelaki dan bola...

panasssssss! hahahah xlain emosi pasal abah pi main bola ler nie, kalau dah namanya lelaki mmg xsah kalau xterlibat dgn bola, hari2 ade masa lapang bukak news bola, every week mesti tengok bola dan pegi main bola, bola bola bola!!!!!!! sampai wife pun dah jadi macam bola nieh, anak pompuan pun suka tendang bola kat lam umah...yg dalam perut pun nampaknya ade bakat nak tendang bola nih, alahai bolaa apesal ko femes sgt.......

copy dr belog setelkawin. sib baik abah lum sampai tahap nie kalau tidakkkkkk mmg ade yg kene dinner bola nnti kang...tp mmg adela yg fanatik sampai cengginikan, haih mintak simpang.....act kalau world cup mama pun layanzzzzz...baru best tgk negara berentap beradu kekuatan masing2..kalau yg club tu drama lebih, nyampesss!

Ke hadapan,

Isteriku / Buah hatiku/ Teman wanitaku yang dikasihi,

1. Dari tarikh 11 Jun – 11 Julai 2010, sayang perlu membaca bahagian sukan dalam mana-mana akhbar supaya sayang akan sedar tentang hal ehwal yang berkaitan dengan Dunia Bola Sepak, dan supaya sayang boleh mencelah di dalam mana-mana perbualan. Jika sayang gagal lakukannya, sayang akan dipandang semacam jer dan tidak akan diendahkan langsung. JANGAN komplen jika sayang tak mendapat perhatian secukupnya.

2. Semasa berlangsungnya Piala Dunia, tv akan menjadi milik abang sepenuh masa, tanpa ada pengecualian. Jika sayang (walau sedikitpun) menjeling pada ‘remote control’, berjaga-jagalah kerana sayang akan menerima balasannya.

3. Jika sayang perlu berjalan di depan tv semasa perlawanan tengah berlangsung, abang tak kisah … selagi sayang merangkak di atas lantai tanpa mengeluarkan walau sedikit bunyi pun dan jangan mengganggu tumpuan abang.

4. Semasa perlawanan berlangsung, abang akan jadi buta, pekak dan bisu, kecuali jika abang mahukan air atau sesuatu untuk dimakan. Jangan harap abang akan mendengar kata-kata sayang, jawab telefon, menyidai baju atau mengambil baby kita yang sedang bergolek di atas lantai kerana… ia TAK AKAN berlaku.

5. Abang akan sangat2 berterima kasih jika sayang dapat menyimpan bermacam-macam makanan di dalam peti sejuk pada setiap masa supaya abang dapat kunyah semasa menonton perlawanan nanti. Sebagai balasannya, sayang akan dibenarkan menonton tv di antara jam 12 pagi hingga 6 pagi, melainkan jika perlawanan yang abang ter’lepas’ ditayangkan semula pada waktu tersebut.

6. Tolong, tolong dan tolong! Jika sayang nampak abang sedih kerana pasukan favourite abang kalah, JANGAN sekali-kali mengatakan, “ia hanyalah perlawanan, janganlah emosional sangat abang nie,” ataupun, “jangan risau la bang, mereka akan menang lain kali”. Jika sayang menyebutnya jugak, abang akan menjadi bertambah berang dan cinta abang pada sayang akan pudar. Ingatlah bahawa sayang tak akan tahu pasal bola sepak nie lebih banyak dari abang, oleh itu kata-kata ‘galakan’ sayang itu hanya akan menyebabkan rumahtangga kita berantakan.

7. Sayang dialu-alukan untuk duduk bersama-sama dengan abang untuk menonton satu perlawanan bola dan sayang bolehlah bercakap dengan abang semasa ‘half-time’ TETAPI hanya bila iklan disiarkan, dan HANYA jika keputusan separuh masa itu menggembirakan hati abang. Sebagai tambahan, abang hanya kata SATU game saje, so jangan pulak sayang silap faham dan menganggap Piala Dunia nie satu alasan untuk kita ‘meluangkan masa bersama-sama”.

8. Siaran ulangan semasa menyumbat gol adalah SANGAT penting. Abang tak kisah jika abang dah tengok atau belum tengok lagi perlawanan tersebut, yang PENTINGnya abang nak tengok banyak –banyak kali.

9. Cakap kat kawan-kawan sayang supaya jangan melangsungkan apa-apa kenduri atau majlis yang memerlukan kehadiran abang kerana :
a) Abang tak akan pergi,
b) Abang tak akan pergi, dan
c) Abang tak akan pergi.

10. Tapi jika ada kawan abang mengajak kita ke rumahnya untuk menonton perlawanan bola, kita akan pergi secepat kilat!

11. Sorotan harian Piala Dunia yang ditayangkan di tv pada setiap malam adalah sama pentingnya dengan perlawanan yang dimainkan. Jangan sekali-kali terfikir untuk kata, “tapi abang kan dah tengok yang ini … apa kata abang tukar ‘channel’ supaya kita semua boleh tengok siaran lain?” kerana untuk jawapannya “sila refer item no.2 dalam list nie”

12. Dan akhir sekali, tolong jangan sebut ungkapan seperti “Nasib baik Piala Dunia nie hanya 4 tahun sekali”. Abang sudah imun dengan kata-kata itu kerana sebelum dan selepas Piala Dunia, akan muncul pulak Champions League, Premier Leagur, Italian League, Spanish League, KPL, FA Cup, Euro Cup, dll….hehe

Sunday, May 30, 2010

one and a half years appoinment.....

ok bersambung lak dgn appoinment cik balqis, mula2 abah xmo pegi sbb dia bz nak siapkan final thesis tuk PHD, bulan 5 ni da kene submit, kire mmg bizila tp rase xbest pulak kalau xbwk balqis check, risaula kalau ade ape2kan,

act appoinment ni juz nak check berat, brain development, ajar care2 berus gigi n pemakanan seimbang....so mmg ade bykla checkpointnye, siap ade dr tuk check perut n dr gigi lagi kt situ...mule2 msk yg bhgn makanan punye, act kalau ikut style org jepun depa xbg minum susu formula tuk peringkat toddler, sbbnye kalau bg minum susu biasenye diorg kenyang n tanak makan nasik, so diorg galakkan bg minum sikit je, bile lapar barula diorg mkn n dpt nutrien dr food tu sume, klu nk minum die glkkan bg yg fresh milk n juice or green tea.....amaln msyrkt jepun mmg wajib minum green tea dr kecik...food pulak cam biasela gohan pg ptg malam, hehehe

pic ni ms seblum ngs, sensei srh balqis susun block tu, kacang je

pastu kene pi kat bhgn weight pulak, ya Allah gerammm sgt ngan balqis time nih, meraung sekuat ati bile suh naik timbng tue, yg sebenanye mama tau sbb balqis ni xsuke org pakse, bile die tgk ade 2,3 org pki bj mcm nurse tu mulela perangai dok peluk abah je.....mama dah sengih2 je kat situ, payah gilerrrrrrrr..last2 diorg amik timbang baby pulak, lgla kuat ngs xmau baring....sabo jekla, tgk budak2 lain sume ok je....pastu bile lepaskan elok pulak sibuk nak main ngan kekwn, hish bengang betul mama time tuh, last2 main estimate jek berat 8kg++......ni satu hal, risau mama dibuatnye, bile plot kt graph tu ade krg sikit, tinggi ok..hadoi kene advise suh bg mkn kalori byk sket...ermmm

kalau bab main no 1


next pi jumpe dr.....xde wat apepun cume dr tuh check tekak n tekan2 perut, lagiiii sekaliii meraungggg, mama bg mainan pun xjalan, hadoyaii...dah siap check bagai pindah lak kat bilik sbelah jumpe dr gigi, pelagi meraung jugekkk, tp lg senangla dr nak checkkan, overall dr kate ok..yg xoknye mama ni pening tgk balqis xabis2 takutkan dr.....

pastu igtkan dah boleh balik tp ade lg kene belajar cara2 nak berus gigi pulak...abah dah gelisah je sbb die run alat kat lab, haha terpaksa mintak tolong membe..

igtkan demo jek sekali mama pulak kene tjk care berus gigi kat diorg, hahah dahla xbawak berus gigi, sib baik mmg ade disediakan........lagi sekali balqis wat hallll, nangisssss......tp sib baik jugak sbb xdelah mama kene berdemo lama2, hehehe

pastu dah setle sume barula boleh balik.........phewww!!

Saturday, May 29, 2010

maybe it's a 'bird'

di malam yg sepi ku duduk seorang diri....ewah nyanyi pulak hehe...xdela sebenarnye mama xbleh nak tido lak malam ni, abah ngan balqis dah pon titon...adoi esok mesti bgn lambat punye...ermm sebnanye nak story pasal hari jumaat...mama de pregnancy chekup n balqis plak appoinment 1year and half... alhamdulillah sumenye ok.....

last friday pny checkup mmg best coz siap awal, mana taknya kul 8pg dah tercongok kat hospital, diorg sibuk nak setup brg2 lagi, hehe kire mama adelah org yg second jumpe dr..best sbb xsempat nk pns punggung dr da panggil, alhamdulillah so far sume ok cume berat mama dah jadi 68.3kg, maksudnye dlm 3weeks naik 3kg, adoih...mase scan dr tny nak tau ke gender baby, hehe mama dah bleh agak sbb kat screen tu mmg clear sgt nampak..act last appoinment seblum nih mmg dah pasan tp sbb die senyap je so malasla nak tny lebih2...hehehe so nampaknye it's a bird...hahhaha...dgn bangganye baby menayang2kan birdie so that mama blehla start soping baju kaler blue pulak, hehe..

act mase tgh scan tu abah n balqis tgk sekali...rsnye abah org yg plg hepi sbb die berharap sgt nak ade geng tgk bola kan, mase dr kate boy tuh wah kemain senyum jek, mama pulak xkesah girl ke boy same je, syukur Allah dah bg rezeki, tp bile tgk suami happy rase tenang je dalam hati, apepun mama harap sgt semuanya ok... rase takut nak beranak tu mmg ade lagi2 bile teringat time balqis dulu...ngeri sakit tuhan je yg tau...

erm sebnanya byk gak beza time pregnan balqis n adik sekarang nie, meh mama list downkan...saje je suke2

mama:

  1. time balqis dulu suke outer beauty..maksudnye duk umah selekeh tahap gaban..lotion, cream muka segala bagai xpakai langsung, mmg horrorla abah kalau balik umah, hahaha..tp kalau jalan2 yg memerlukan posing rajin pulak nak bedak2...hehe spy kat gambo nampak cun sketla, bkn nak goda org lain..tp kalini kat umah suke sgt bersolek ngan creamla, rambut pon wangi je bau conditioner, tp bile keluar umah dah xsuke nak mekap..kire natural beauty yg xbeautyla.....so kesimpulannye bestla abahkan, balqis pun da terikut2 mama tempek cream segala bagai kat muke...adoilaaaaa


  2. dulu xsuke sgt ngan sotong....benci gilerrrr...mase tu abah terpakse msk sotong time mama xde kt umah, time bace yassin ke ade ape2 aktiviti barula abah leh masak tuk dia sendiri..yg peliknye time tuelaaaaa abah asik nak mkn sotong, geram gakla mama mase tu..tp sekarang ni sukeeee sotong tp benci sgt ngan scallop...tgk pun nak muntah padahal benda tu sedap jekan...


  3. dulu biase je tp sekarang suke sgt bau detergen...haha so sukela basuh baju..kdg2 kalau bsh socks kene pki tgn sbb kotorkan, wah heaaavennye bau sabun, rase mcm nak makan jek, hahaha


  4. mood swing lebih sket kalau nak compare ngan time balqis dulu...........


  5. kulit cantik sket, hehehe sbb kulit mama mmg buruk giler tp time pregnan ni mcm ok sketla nak compare ngan seblum nieh..


  6. perut membonjol kedepan, dulu mase balqis kecik je perut tp kali ni adoi da macam ape rupenye, baru 7bulan tu, xdapat byg bile da 9bulan sok...rase xdaya dah nak bawak perut ni..

rsnye tu jelah kot perubahan kat mama...


baby

  1. tendangan kuat dan jitu, hehe time balqis dulu rase macam relax jek xdelah kuat sgt tp kalini mmg kuat giler, tgh sedap2 tido pun bleh jaga..


  2. byk berjaga malam. time mlm mmg aktif keras sane sini, n mama pon tido xlena sbb asik nak membuang aje malam2..


  3. perut berat kat kanan..rs time balqis dulu sebelah kiri...tp mmg penah terbaca yg kalau perut berat kat kanan tu maksudnye bb boy, wallahualam

erm tu jelah kot......hehe apepun mama hope sumenye ok...byk benda nak kene setle, pasal baby ni pun xtau lagi, kalau ikut scan boy tp kalau Allah nak bg girl xde sape pun boleh halang, mama cume doa semoga semuanya selamat n baby pon sehat hendaknye...........as for balqis so far so good....macam phm bile mama ckp ade baby dlm perut....siap letak telinga konon nak dgrla pastu kiss pulak perut mama, kalau nak tido tepuk2 perut smbil ckp baby baby...hehe so cute....

okla ngantuk pulak mate nih, nanti yg checkup balqis tu mama citer next entryla..saje nak tepek gambo ni sbb citer pasal mamakan, hehehhe

chowcinci

Wednesday, May 26, 2010

clever balqis...

salam...

hehe sebnanye mama xbleh tahan nak jugak blogkan pasal balqis arini...dah lama mama xstory pasal balqis padahal idea banyak, punyela xsempat2, hehe tp arini mama nak jugak blogkan sbb tadi mama n abah macam terkagum sket ngan balqis...

hehe td mase balqis tgk buku kaler2 tetibe jek balqis ckp e~~fen (elephant) sambil tunjuk gambar elephant tuh.. mama cam xdela heran sgt tp rs mcm nak test power balqis sbb seblum ni mmg mama xpenah ajar pun, biase buku tuh tuk conteng2 n kaler2 jek..n hasilnya mama suprise sgt bile balqis bleh memorize semuaaa gambar2 lam tuh, ngan abah pon terkezut..mama lgla "unsangkarable" hahaha... seblum ni mmg ade flash card yg beli kat kedai 100yen tp kat situ mmg byk sgtla binatangnya lam 30++ keping, so mama xbudget balqis bleh igt sume n bleh cam gambar kat buku pulak..tetibe mama rase happy semacam pulak bile balqis mcm terer...adoi kalaula mama ni rajin...kalaula...kalaula...........

video ni mama record yg 2nd..yg 1st xtau lak balqis leh teka sume betul, hahah...umah yg bersepah tuh dah tentula keje cik balqis, hihi padahal mama yg malas kemas....eh



hehe so tu jekla, ade lg nak blogkan tp idea da xde n mate plak mengantuk yg hamat...

luv,
mama yg hepi..:P

Friday, May 21, 2010

lukis nabi cetus perang di FB

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/LukisnabicetusperangdiFacebook/Article/

Warga Pakistan bantah idea kempen kartunis Amerika

SEATTLE: Idea kartunis Amerika Syarikat, Molly Norris, mengisytiharkan 20 Mei (semalam) sebagai ‘Everybody Draw Mohammed Day!’ (Hari Melukis Muhammad) menyebabkan beribu-ribu orang mengambil bahagian selain mencetuskan bantahan lebih ramai lagi menyebabkan Pakistan menyekat laman web Facebook. Norris asalnya mengemukakan cadangan itu sebagai membantah keputusan rancangan Comedy Central menapis episod South Park memaparkan Nabi Muhammad dalam kostum beruang.

Cadangannya bulan lalu kemudian menyebabkan ramai pengguna Facebook mengambil bahagian dengan melukis wajah nabi di laman web itu. Sehingga kelmarin, lebih 41,000 pengguna Facebook menyokong karikatur nabi di laman mereka, manakala 56,000 lagi membantah. Sementara itu, Pakistan mengarahkan pembekal perkhidmatan internet menyekat Facebook kerana menggalakkan pengguna menyiarkan imej Nabi Muhammad Kemarahan disuarakan di Pakistan dan negara lain kerana Islam melarang penyiaran imej Nabi. Kerajaan Pakistan bertindak selepas sekumpulan peguam Muslim memperoleh arahan mahkamah supaya menyekat Facebook sehingga 31 Mei. Petang kelmarin, akses kepada laman berkenaan tidak menentu kerana pembekal perkhidmatan internet mula melaksanakan arahan itu. Di Karachi, kira-kira 2,000 pelajar mengadakan perhimpunan dan mendesak Facebook diharamkan kerana membenarkan karikatur nabi disiarkan. Berpuluh-puluh pelajar berhimpun di kawasan berhampiran sambil memegang papan tanda menggesa jihad terhadap penghina nabi. Beberapa negara lain seperti China sudah mengharamkan Facebook buat selama-lamanya. – AP

Besok adalah hari yang sangat mencabar bagi umat Islam di seluruh dunia. . Karena besok di INTERNET non muslim akan mengatur acara yang mengerikan. . . Hari Melukis MUHAMMAD (S. A. W),... Jadi, sebagai Muslim kita harus bycott acara ini. . . Jadi malam ini di 12:00 mlam, hanya log off dari semua halaman sosial seperti: Orkut, Facebook, Twitter, Hi5, dan banyak lagi. Dengan melakukan hal ini, orang-orang ini akan menghadapi kehilangan berat financal Insya Allah. . . waktunya untuk menunjukkan kita LOVE dan RESPECT untuk kita Nabi MUHAMMAD (SA W). Silakan maju teks ini sebagai BANYAK orang mungkin saya berharap kita boleh melakukan sekurang-kurangnya ini banyak kita Nabi (SAW).

sumber : berita harian dan Ym member..semoga mama dpat memboikot sekali, haih geramm

Tuesday, May 18, 2010

sneak peak..

sobs...arini abah pi tokyo ade presentation..sementara balqis tgh tido ni mama tgk balik gambar2 hasil tangkapan sendiri, hehehe mama memang suke snap pict bunga sebnanya, abah pulak xsuke, well die bukanlah mat bunga, mase nak tangkap gambar ni pun ade yg die membebel ajak balik, hahaha act ade byk lagi sbb maklumla kaki jalan, tapi xpela ade mase mama share lg kat sini

ni mase kat orta je, best!

hitachi seaside park, ade 300000 jenis tulip kt sini

laut


kebun daffodil yg sgt luas


nanohana dan shibazakura kaler blue

sakura pink kaler...

gunma flower park je..

popi kat isesaki

di tsukuba
okeh sekian terima kasut...

Friday, May 14, 2010



hehe gambo ni time panas aritu, tetibe jadik cam summer pulak, sekarang ni sejuk balik....mama beli swimming suit sesaje tuk balqis sbb murah, brand GAP tp sales time golden week ritu, bile dah cube tu mmg payah benola nak bukak, terus nak bawak tido gamaknye, tu yg malas nak try baju kat balqis

balqis dan durian...

semalam ajak abah pi jusco, saje jela nak ilangkan stress duk umah + shopping barang dapur sikit, then masa kat tpt buah tuh terjumpe durian.....beso siap dalam kotak lagi, xsilap ni kali ketiga jumpe durian kat jepun ni...rega xyah ckpla sebijik tuh 1500yen, dapat pulak mama balqis mmg mengidam sesgt nak makan durian, apelagi terus jela beli, sebelum ni beli xdela elok sgt tp klu xelok pon bleh wat tempoyak, kalini mmg elok sebijik macam durian kat mesia tuh, rasenye grade A kot, bukan ape anak lam perut yg makan =P

balqis pulak mule2 mcm geli2 sbb duriankan lembik, tapi bile dah cuit sikit mcm xbleh nak stop pulak, hehe baru tau rase sebenar, aritu balik mesia xreti makan lagi, sekarang dah pandai ssh plak nak stop..




tgh mengadap, mama tny sedap ke? balqis jawab emm sambil angguk2 laju, hehe

Tuesday, May 11, 2010

salah mamakah??

my oh my.......sekarang mama adelah mengalami kekecilan hati tahap gaban.....mungkin xde apepun tapi sbb tadi tido lepas magrib and bangun pukul 9 maka mama menjadi seperti serigala jadian atau yg sewaktu dgnnya....apekah perasaan ini? macam nak menangis je rasa tp xboleh nak luah.........gerammmmm nak makan orang jer rase, tapi xde org yg boleh makan maka mama makan nasik ajelah kejap lagi............

pinggan selonggok kat sink, balqisnye pampers dah buncit tp mama tgh menaip nih, ape kes?? terapi buat masa sekarang adelah dgn mendengar balqis gelak2 lari2 keliling rumah, nyanyi2 hepi, best betul jadi budak, xde masalah, ade yg sayang n sentiasa jadi perhatian......mama? nobody cares about me, nobody loves me, nobody wants me.....(ok i know this a lil bit exaggerate) tapi pedulikla saje nak rase camni, but atleast mama know masih ade yg sayang, Allah n nenek always be there for me n love me so much!!



oklah org kate if you have nothing nice to say, then say nothing at all....so see u next time my blog!!

p/s tanak elaborate further benda yg sakit2 ni baik simpan aje dalam hati.....xperlu diluahkan...

Saturday, May 8, 2010

happy mother's day and happy birthday to abah...

MAMA NAK UCAPKAN SELAMAT HARI IBU BUAT SEMUA IBU-IBU TERUTAMANYA NENEK BALQIS MARIAM YAHYA DAN JUGA MIL FATIMAH ASHARI...SESUNGGUHNYA PENGORBANAN IBU TIADA TOLOK BANDINGANNYA......PENGORBANAN NENEK MENJAGA MAKSU BETUL2 MEMBUKA MATA MAMA.......

DAN BUAT ABAH SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR YG KE-30.......INSYAALLAH MAMA AKAN MENCORET LAGI NANTI....BANYAK YG MAMA NAK TULIS TP MASA XMENGIZINKAN....

SEBAB DUA2 HARI SPECIAL SO XDE LAYANAN YG SPECIAL HARINI, ADE PUN MAKAN LUAR JELAH KOT? HEHEHE

Wednesday, May 5, 2010

facebook lebih byk keburukan??

hehe masalah sendiri xselesai sempat lagie nak pk pasal masalah dunia ni...sebenarnye mama agak shock jugak bile bukak FB tadi, bukan masalah apepun cume terkejut sbb tokcik add mama, mmglah xhairan sekarang nie org tua ke budak2 semua dah ade facebook, cume bile tgk cousin yg kecik2 sekolah rendah pun semua ade so mama rase mcm xbest pulak, sbb bile tgk wall post n gambar2 alahai cepat betul matang budak2 sekarang ni, padahal dulu kecik2 berak kencing sume lam pampers aje, hahaha tu lum citer tang gosip, si A suke si B, si C begini begitu...alahai tetibe mama terbayang kalau balqis besar nanti camtu jugak ke, xrela rasenye...and mama pun sebenarnya xadd diorg, tp kalau diorg add tu mama layan jela..even sekarang ni pun balqis da terdedah ngan IT sume, youtube lah apelah, erm

sebnanye tue membuktikan betapa org sekarang ni celik IT, zaman mama dulu kecik2 nak pgg komputer pon takut, bukan takut pun mmg xde terus, mase sekolah rendah mmg xde komputer kat rumah, maklumla org kampung kan, kalau parit ke pasir ke mmg kenal sgt...main tingting, masak2, belon acah n pendek kata segala benda outdoor yg extream lg megotorkan tu serah aje kat mama nih, maybe sbb tu lutut pun banyak parut asik tersungkur kat jalan jekan, sebenarnya mama rase bagus jugak, xsemestinya xde komputer xpandai, mase tu belajo main2 pon dpt 4A, kawan yg agak kedepan sikit sbb mak die beli komputer pon xdapat, abis macam mano?? hakhak

nak dijadikan citer mama start berkenalan ngan komputer mase high school, itupun yg kat lab punye, adoih time tu teringat ade sorang budak laki gelakkan mama sbbnye cari button nak key in xjumpe, maklumla masuk sekolah budak2 bijak mostly kat umah ade kompiterkan, sedih sgt mase tue tapi redho jekla..xsemestinye xpandai gune time tu make adelah bodoh selamanya, n yg pandai sgt tu pon xdela berjya sgt sekarang ni, huahuahua fadan muke ko kutuk aku lagi, ( eh tetibe emo plak)...hahaha xkesah pun sebnanye sbb xpenting, heheheh

so first beli laptop mase degree...itupun sbb kene byk buat assignment n kene gune segala mcm software...xde masalah apepun, xpenah pi kursus pon bley pandai sendiriler mende2 kompiter nih, patutler budak2 pon pandai gunekan, selain dr buat assignment bende plg best adelah main game, mmg melalaikan dan membuang mase betul...sampai satu tahap mama berazam untuk stop main game sbb menambahkan stress aje, so sampai lani mmg jarang giler main game, internet?? erm jaranggg sgt2 gune, adelah bayar fee tuk wireless tp manghaik kelaut dia punye slow tahap kure2 patah lapan, sekali sekala dapatla nak online bergantung pd nasib...dulu abah yg buatkan emel mama sbb katenye nak YM, org mabuk cinta katekan, hakhakak pastu die buatla username areu_comei...that's whyla emel ni mmg tinggi sentimental value die, sampaikan kawan mama kat facebook tny adekah mama perasan comel??? OMG!!! rase mcm perasan pulakkan tp hakikat yg sebenarnye sbb ade sentimen yg between mama n org tu aje yg tau, heheh time tu mungkin mama adelah plg comel dimata abah??? sekarang adelah no no no.....

so first layan internet semua sejak duduk sekali ngan abah, masa praktikal mmg selalu lepak kat lab abah so dr situla bermain2 internet...n dr situ aktif freindster semua...lepas tu bile dtg jepun lagi galak pulak mama bertenet nih, maklumla jobless n xde bende nak buat, internet pulak laju mcm roket, haha apelagi fotopagesla, blogspotla...website pon penah ade sebenarnye..mmg dasat betuller time tu, kalau tukar mase ngadap tenet ngan bace quran agaknye dah menimbun pahala mama nih, kekeke..sampai satu tahap mama rase buang mase betul bende2 ni sume, mcm xde life, tp mmg pon xde life sgt sbb duk negara orgkan, kalau ade pun gathering berapa lama sgt, xkan nak dok bertandang umah org setiap hari, erm...

so ape yg mama nak tekankan kat sini adelah kerisauan mama terhadap dunia IT nih, risau sbb ade anak yg membesar, risau ngan gejala sosial, risau ngan macam2 lagilah, kalau boleh xmo bace paper hari2 sbb ade je bende yg menyakitkan hati, apepun mama doakan semoga kite semua dilindungi oleh Allah S.W.T.......facebook walaupun ade kebaikan tapi sebenarnya lebih banyakkkkkkk keburukan tanpa kita sedari, motif????

ntah ade byk bende nak buat tp sibuk merepek pulak, hahahhaha biasela pompuan mengandung mmg emo xtentu pasal......

Thursday, April 29, 2010

bosanlerr pulokk......

by this time sebnanye balqis n family ade kat yokohama, dalam hotel to be exact, balqis tgh tido abah pulak keluor pi amik gambo, mama duk kebosanan sambil tgu air masak nak wat teh, ohh sungguh borink sbb xkeluar ikut abah, kesian tul ngan abah arini sbb mama badmood giler, penat je nak ngamuk, pening je wat muncung itik yg huduh, tapi mmg giler pening tadi, mule2 mcm nak kene flu, pastu terus dtg migrain (entah ye ntah tak) tp mmg skt giler kepala rase mcm nak pecah...check in je hotel trs baring tido, sekarang ni baru ok sikit...
gambar xde kene mengena, hehe sbb ade lam folder mama buh jekla gambo ni

rase cam xde mood je nak jenjalan esok tp mcm rugiler pulak dah dtg dok terperuk lam bilik..td mama rs sakit sgt kat bwh perut, ngilu semacam..huish takut gak sbb byk berjalan tukar train sume, abah malas bawak kete sbb takut jammed maklumle skarangkan cuti, ermm pelagi ek, tetibe nak wat ending takde idea, hehehe


Wednesday, April 28, 2010

golden week......

start from esok cuti panjang, ok dah tu je

Tuesday, April 27, 2010

gigi geraham...

mama baru pasan balqis baru tumbuh gigi geraham 2btg kiri n kanan...so total sekarang ade 10btg gigi, slow pulak progress gigi nih, hehehe



gambo ni pulak yg terlatestla kirenye, mama mmg dah lame giler xupdate citer psl berjalan, asik bertangguh jek lama2 terus jadik malas nak update, nanti kalau mama rajin n hormon pregnan yg pelik dah xde mama updatela sikit2... hehe bile mama telek gambo nih mama ade nampak persamaan antara mama n balqis, tang rambutttttt hahaha, secotet jek sebiji cam mama time kecik2 dulu, gambo kat kg ler pulak, hehhe kalu x bleh mama masukkan kat sini, kulit pun same, dulu mase kecik2 mama mmg xberapa putih, kire lam femily mama yg plg gelap klu nk compare ngan paklong n maksu, bile dah remaja (remaja??? hahaha) tetibe mama plak terputih dr yg lain, tang muke mmg sebijik cam abah, copy abis hahaha, paling same tang idung, hehehe...

oklah tetibe hormon malas dtg balik nntiler mama sambung, arini balqis makan byk sket sbb mama wat nuget, suke sgtla die, sian dok jauh xdapat nak makan nuget mcm kat mesia, huhuhu nangis..

Friday, April 23, 2010

adik first pregnancy check up..

hehe ok sile blame mama sekarang, usia kandungan dah 22weeks baru terhegeh-hegeh nak pi sepital, teruk betul...erm bukan ape malas nak menunggu, asik bertangguh jadinye harinile baru nak check bagai...

ok mcm biase untuk first time nie mmg 2jam gakla duk tercongok kat situ, tgu org yg dah ade appoinment setle barula turn mama pulak, xde beza sgt ngan time balqis dulu cume kalini senang sikit sbb dah tau prosedur sume, erm mase scan baby dr mcm terkezut sbb baby dah besar, siap gerak2 lg tu, diorg kate napela mama xdtg awal, hehehe sengih jela kat situ...berat baby dah 498gram n due date insyaAllah 29 ogos...kalau anjak sket 2ari dah jadi anak merdeka, hihihi...lps scan mama kena wat vaginal check plak, hoh yg ni mmg xbest tp sib baik dr pompuan, kalu tak aisehhhh xtido mlmle jwbnya malu pny pasal..berat mama adelah 65kg, hahahahaaaa

lupe lak sebelum balik dr suh wat blood n urine test, mase nak amik darah ni mmg spoil betul, nurse tuh xjumpe urat, iye mamanye urat sgt halus berbeza ngan abah yg tersembul2 sane sini, yg 1st xsakit even xjumpe urat pun tp yg kedua humangaihhhhh sakit gile, rasenye die salah teknik kot, dahler xjumpe jugak pelagi menjeritler mama aqis kat situ, itaiiiiiiiiiiiiiiiiii!! kahkahkah lawak giler kelamkabut nurse tu nak cabut, xabis2 ckp gomenne gomenne, yg ketiga barule jumpe tp tatap sakit jugak, menahan jekla kat situ, nak pitm pon ade tgk darah, banyak gakla die amik 4tiub, huhu...pastu barula wat urine test, sebelum balik kene bayar bil dulu sbb belum amik motherbook so xdpt claim tuk yg 1st time nih..byk gak lam 7000yenla kene..

lepas balik sepital trs pi amik motherbook tuh, mcm2 plak yg dpt kalini, mase balqis dulu xde byk sgt rasenye, kire services da makin improve kot? heheh so gitula sian balqis sampai tertido2 tgu mama, erm next appoinment lg 2minggu, malas gak sebnanye tp yg bestnye sbb dr akan scan setiap kali check, sukela :)

act mama nak tepek gambo scan td tapi malasla plak, next time jelah kot :P

Tuesday, April 20, 2010

siap takbiratulikhram

hehe balqis ni mmg suke ikut mama or abah solat, biasela budak2, cume yg problemnye bile solat je sejadah abis kene kongker...dah susah nak sujud...kdg2 kalau mama xsolat pun balqis buat camtu, yg kelako siap takbiratulikhram n ckp allahuakbar lg, tgn plak letak kat perut, siap muncung mulut konon2 bacela tu, erm tp pastu terus je sujud xde rukuk lg dah, hehe fail..

em sebnanye xtau camne nak ajr balqis behave time mama n abah solat, ssh sgt siap baring2 kat sejadah lg, xbaikla kalau cenggitukan..

memilih

erm penat sketla skang nie, baru je pas gorengkan bihun tuk balqis, abis semangkuk dimakannye, sambil tengok inai2 ba, tergelak sorang2 tgk kartun cacing kt tv, tah mane yg
lawak pun mama xpahamla..



erm sebnanye niler keje mama hari2, tiap ptg mmg kene masak kuih or something yg berbeza sbb balqis adelah memilih tang makan sekarang, letihla jugak kdg2 karipap, kek, pendek kate mmg tiap ari kene buat, semalam wat cheese tart, erm kalau nasi mmg xabis makan, sgt memilih ini budak, maybe silap mama sbb msk xsedap, tapi nak sedap camne lagi, aduyai peningle, abah da bising kate balqis kecikla apela, tgkla gen awok tu yg kecik, kalu ikut mama musti besar punye, hahahha

mama pun mestile tension bile org risau2 nih, erm makanle banyAk sket balqis!

Friday, April 16, 2010

snowing again......

siang layan bunga malam snow pulak, erm...

Tuesday, April 6, 2010

kisah cik balqis..


hehe lil blondie sedang berlayar atas feri...

arini balqis da genap setahun 6bulan, dah macam2 asik nak bercakap aje kejenya, kadang2 nak tergelak pun ade, sekarang dah xpanggil abah lagi, panggil aban (abang)..haha sabo jela sebab kdg2 balqis terdgr mama panggil abang, ssh gakla nak ajar anak yg baru pandai ckp nie, kalau bab mengemas mmg no 1..kejap je dah jadik tongkang pecah umah dikerjekan, haih...aritu mase bizi kat dapur mama dgr balqis duk nyanyi hepi sgt, mama pun xrisaule igt nyanyi saje2 tapi xlama lepas tue bile jenguk rupe2nye tgh menyonteng dinding, kaler oren plak tuh, patut epi semacam, abis comot dinding dgn hasil seni cik balqis kiter, punye byk kertas dinding jugak dicarinye, aduhhh sib baik cat jenis bleh padam, kalu takkk menjawabler nanti..


hasil seni kat wall, bende camni xyah ajar pon automatik leh pandai ek?

Monday, April 5, 2010

kisah hari jadi

first of all tq so much to those yg wish birthday kat mama, xkirela kat sini or fesbuk or yming, eventhough xrmi yg tau ttg kewujudan blog nih coz mama prefer it to be silence, ok ade byk story yg mama xsempat2 nak story dr bejalan aritu, tp xpela nanti bile ade mase mama story lagi...yg nih pun kire sepantas kilat nak update sbb ade bende nak kene buat..

dihari jadi xde yg spesel sgt pon, abah pulak bizi ngan keje die, tetibe mase ptg abah blk awal sket bwk kek coklat, act mama igt nk buat ciskek tp malas pulak nak turun beli bahan, seblum ni kalau bwk balqis mmg agak mencabarla, dgn dok kejar die tawaf satu supa lagi, lom lagi nak cr brg, kang balik nak kene angkat brg lg, fuhh...apepun kek tuh sdpla...tempah kat tempat yg biase tu, kalau tempat lain takut xhalal




ok jom tengok gambo bezday girl yg xberapa girl, hahaha



aci tak buh gambo nie??? hehehe





okla amik ni picca 26tahun, salah tudung yg menjadikkan mama xberapa comel, hahahah

sempena birtday abah bg furla swarosky watch...heheh :)

oh dan harini abah telah menduge kesabaran mama, lately mmg ramai betul org nak menguji mama, juz imagine tghari tadi dah janji nak wat fotoshut sakura, dah siap pki cantik2 pki tudung bagai tibe2 die blah camtu je, ko boleh sabo??? dahlah pregnan org buat camtu pulak, mau xhujan lebat tadi, ni tgh mengerutula nie, sabo sabo sabo.........rase mcm nak lari sib baik haku duk jepun, kalau kat mesia nih mmg baibai la.......

Thursday, April 1, 2010

happy birthday to me...

happy birthday to me...

happy birthday to me...

happy birthday to mama...

happy birthday to me...

i'm 26 today........

apart of myself dancing but apart of it crying...sigh...sadness go away!!




Tuesday, March 16, 2010

will away...

insyaAllah esok balqis nak berjalan lagi, kalini jauhh sket sbb kene nek kapal terebang, lama gakla dekat seminggu, sebnanya sbb abah ade conferencela, mama pun xsiap packing lagi nih padahal sok pepagi nak kene bgn awal ke airport, sebnanye layan youtube, best gile tgk recepi ikut youtube nih, paling gembire n mengasyikkan adelah yaki gyoza ni, sedapppppp tahap makan 25keping pon lom tentu cukup, hahaha



hehe resepi kat atas nie gune pork n mirin(arak), tp kalau nak wat sendiri blehla ganti ayam or beef, hehe act 1st time mkn mase open house kat shoda, budak laki yg buat, mmg terpegun mama dgn kesedapannya, macam nak jilat pinggan, haha bile lalu je kat depan restoran jepun mesti terliur sbb xleh nak makan, seksanye...huhu tapi bleh je wat sindiri sbb kulit die tue ade jual n boleh dimakan, mama pun penah wat sebnanya tp bile ubah ikut tekak melayu jadi xsedap pulak, so pasni cdg nak wat lagila, balqis pun suke sgt mende nih, rasenye kat mesia boleh dpt kat japanese restaurant kot sbb halalkan, bih kurang mcm dimsum je rsnye tp yg nih krispy kt luor die, alahai sedapnyelaaaaaaaa, rs mcm nak mkn sekarang pulak, tapi bhnnye xde..lgpun nak berjalan ni apekejadah nak msk2 pulak

adoi malas gile nk gerak, sebnanya mama aqis xsehat sgt, da seminggu kene flu, xbaik2, sejak balik dr tokyo tuela, teruk gak sampai berdarah hidung, malam selalu xbleh tido sbb xselese idung tersumbat, mmg kronik gakla sebnanye, tp update blog boleh je sbb xpki idungkan? hehe abah kate bkn flu maybe alergi or sinus, tp dulu kat mesia mama penah buat anatomi check, katenye mama xde sinus, there must be something related to lung, ooooooohh cuak gakla sbenaye, tp bile nenek balqis tny mama jwb sume ok je takut diorg risau, tapi mmg agak teruk gakla keadaan mama nih, hopefully xde apela, sshla nak sakit2 kat negara org nie...sob:(

Monday, March 15, 2010

maternity girdle..

aritu mama aiqs dok sibuk2 pasal nak beli spanx tukan, alhamdulillah da jumpe kat jusco, hehehe lain sikitla dr spanx tapi function die same je rasenye, ade due benda, satu girdle n satu lagi belt tuk support belly, seblum ni byk kali survey n jumpe macam2 jenis, ade yg belt saje, tapi reganya mmg mahallah, kalau bg org kaya xmahal kot, yg maternity girdle ni kire plg mahal 3980yen satu, tapi yg bestnye bende ni tgl 2je so die bg diskaun 50% dr rega asal girdle tue..brand pigeon mmg agak mahal sikit dr brand lain, xtaula kenapa.. mama pon terus rembat jekla, abah kate maybe last stock so tu yg die bg diskaun tapi mama rase sbb size L, hehe sbb japanese ni kecik, bese size M kot yg laku, tu yg mmg susah beno nak cr baju kat jepun nie, sume kecik2..

tapi mase nak bayor tuh die bg lagi 20% diskaun pulak, jdnye juz bayar 3000yen je tuk 2girdle tuh, wah hepi sesgtla time nih, kebetulan besoknye mmg nak jln kat outlet, hehehe blehla mama wat experiment, act beli pun sbb xthn sakit pinggang n belakang...wooo the result was 2thumbs up!!! mama xrase sakit pinggang langsung!!!! sgt terkejut dgn hasilnya, act mama ni bkn jenis yg percaya sgt ngan fungsi girdle2 ni sume tp terbukti berkesan, kire first time bejalan jauh tp xrase sakit pinggang, heheheh tp xtaula sampai bilekan sbb perut ni makin membesar, apepun so far so good, berbaloii gakla... heheh okla puas da membebel, hehe

Thursday, March 11, 2010

tokyo big sight

lets the picture do the talking bleh tak?

1. tolak dr eki trs ke bigsight coz abah ade exhibiton-breakfast murtabak bekal
2. lunch di jom makan
3. jalan2 ginza cuci mate
4. check in toyoko inn
5. tido
6. dinner onigiri lam hotel room
7. tido kebobom
8. bgn pg breakfast n jalan asakusa-xbeli apepun
9. balik dengan happy









wallah 2minit da siap! tp xpuas ati coz xmembebel, haha
p/s arini balqis enjet rubella

Tuesday, March 9, 2010

think positive...(bersangka baik)

manusia adelah ciptaan tuhan yg dikurniakan hati dan perasaan, sekali terluka masih boleh dimaafkan, 2kali stil boleh, 3 4 5 6 7 8 sejuta kalipun tetap boleh dimaafkan, it's easy to forgive but not to forget, orang yg baik adelah org yg sentiasa memaafkan sbb hidup nie terlalu singkat untuk kite bersifat sombong ego dan bongkak, kalau ditakdirkan kite pergi buat selamanya alangkah ruginya....

soryle da jadi sesi meluah perasaan pulak, bukan ape sbb ade kawan mama mengadu sbb kecik ati pasal xdijemput ke majlis kawin sahabatnya, sedangkan kawan2 lain dijemput, die rase mustahil kalau kwn tu terlupa nak jemput dia dlm majlis tu sbb...blablabla, well pd pendapat mama xrugi kalau kite bersangka baik dalam hidup ni..mungkin die terlupe nak jemput, xperasan ade kwn yg tercicir dr list jemputan, zaman mama dulu pun ade gak yg terlupe nak jemput, bezanya time tue xberapa IT lagi, xde facebook, freindster xberapa aktif so mmg agak munasabahla kalau tercicir2 list tu, sebnanye xpenting pun tp iyelah manusia ni ade hati, nak nak bile kawan yg kite kenal bergurau senda tetibe xjemput time kawin lgla mcm terasa bebeno...

so nasihat mama, kalau betul2 ikhlas tnyla dgn member tu ko mmg xnak jemput aku ke atau terlupe atau sengaja, hehehe dah tentula dia ckp taknakkan, ater dah merajuk member sorang tuh, nak membawa hati yg lara, so bile dah taknak tu xboleh nak wat apela, so mama ckp bagus jugak die xjemputkan, xyah pening pale ko nak pegi n bg present, kehkehkeh saje gurau, hopefully die xbacela blog mama nie, tp tula apepun kena ikhlas dr dlm n always think positive...insyaAllah ade ganjarannya nanti..

jom layan video harini, saje ajak abah mam sushi sbb teringin..hepi sgt harini xtau nape, ke sbb snow in spring? lebat gile kat luor nun hehe



Sunday, March 7, 2010

setahun 4bulan...


haha gambo cekci..

alhamdulillah balqis dah pun masuk setaun 6bulan, eh silap 4bulan daa, hehe okla ade byk gak bende baru yg balqis belajar, bukan belajar sebnanye discover sendiri, act selalu mama nak update kat sini tapi asik terlupa je, xpela jom tengok ape perkembangan balqis di usia setaun 4bulan nih

  • boleh kire one sampai six tp bunyinye one two tee po pai cik...hehe pastu mulela merepek repek bunyi mcm kire byk tp ntah ape2 je yg disebutnye..yg nih sirius mama xajar, either discover kat tv or abah ajar evritime nek lift, tp bile balqis start kire2 nih mmg mama semangat nak ajr, hehe

  • suke bace a b c, she can remember abc songs and kenal the letters, cume yg kelakar balqis xleh igt sume, kdg2 nyanyi abc pastu terus lompat ke i, m, o, p... kalau tgk signboard or ape2 jela yg ade urup balqis akan ckp abc, tp mama rase balqis lom kenal sume urup, maybe 2,3 tu igtla, aritu mama dgr balqis nyanyi 'now i know my abc...blablabla, heh tu ikut youtube daaaa

  • bleh nyanyi lagu twinkle2 little star, tapi bunyinye ' kita kita kita ta~~ haha nih mmg silap mama, nak suh diam bile bizi masak bukak youtube playlist, mmg mujarab tp tuela..hehe

  • alifbata xpandai lagi, balqis cume pandai ba ta je, tp baru2 ni tetibe sebut shin, hehehe

  • dah bule suruh, kire pahamla kalau mama suh kemas, bukak heater, amik tisu, bukak or tutup tv, wah yg ni cecepatle pandai ek, senang sket mama nak wat keje, heheheh
  • pandai bgtau kalau dah berak, tp seblum berak xgtau, ermm
  • suke buku, tapi mama xde byk buku, ade 2yg city office bg pree tp byk gambo, iklan jap siotla abah bace mase mama tgh menaip nih pastu die gelak tahap gile babas, hahah cilakak tul!! tu yg benci update taim ong tue ni ade, eeeeeeeeeeeeeeee ok sambung, tetibe jadik xde mood dah nak update,

oklah ade lagi nak taip sebnonya nantila mama sambung next taim!!!!!!!

Thursday, March 4, 2010

udah pulang...

fuh penat penat penat....

abah ngah titon, aqis tengok tb...



photoshoot nih, awat beso sgt pewot mama aqis? biar betul!!!!

Monday, March 1, 2010

short break to tokyo...

insyaAllah esok balqis n femly akan pi tokyo coz ikut abah ade keje sikit, stay sehari je kat hotel toyoko inn asakusa, tapi kalau ikut weather tom stil ujan smpi ujung minggu ni, adess mmg xplan gi mana2la jawabnya, xpela mama pon nak pi mkn je hehehhe...




ok ni picca mase men sledging kat akagi, uncle Ali yg ajak sebnanye, mama sejak pregy ni mmg xsuke pi tempat camni sbb xdapat nk main, sebelum ni pi mmg enjoy giler, yela xtau lagi mase tu padahal mmg baru sesangat, mama pujuk abah pi yg plg dekat, sebelum ni main kat numata lebih krg 2jam lebih gak perjalanan, kat akagi xsampai sejam da tercongok kat situ, tp kecik je tempatnye, okla yg nak main pun bebudak, auntie mona pon da join club ibu pregy jugak :)


2org bapak budak tgh...

balqis mmg sgt2 excited xtaula mama nak explain, sampai mama ajak duk lam kete xmau nangis2, mmg tahan sejuk betul, suke sgt men sori tuh, mama risau sbb laju gile, yela turun bukit mana taknya, tu pun byk kali nak jatuh dah, klu jatuh mmg sakit sbb ais, kalau snow tebal xsakit, nama pun abah yg bwk mmgla suke yg extream, haih


mama yg frust sbb xbleh nak main, huhu posing jekla


muhammad men ski

last but not least, my chikii bumbum dlm igloo kecit



psst lupe lak nak citer, arini mama masak nasi dagang n murtabak, taun ni dah 2kali buat coz balqis suke sgt makan murtabak, sambil makan senyum2 ckp oishi, hehe suke mama tengok, tapi sakit tengkuk gakla nak wat murtabak nie, aduhh