Friday, February 27, 2009

new car??

aha kemalasan nak updates so akan ade backdate entry then......esok ade mkn2 umah sensei, yahooo nak tgk cr mskn org jepon...erm mslhnye the vivio subaru jadik semakin mengecil pada penglihatan mama dan abah..yg nk p adalah 5org...carseat balqis saje dah 3/4 ruang belakang, dahler mama terpakse mengecilkan vontot setiap kali berjalan, sgtla uncomfy....and soo we decided to buy new one but still confuse which one is better?

either

this one




or this one




abah balqis mmg nak carik MPV coz bley isi anak ramai mcm2, spec selesa dan luas, nak bwk balik mesia xperlu kete yg mhl sgt (padahal yg kt ats tuh pon da gigil lutut), takut org igt kaye padahal kayap...hehehe


gambar lame mama terjumpe, rase mase mkn2 kat kedai bangla je, ahaks kat mane kaki tu balqis oi??
.



.

Monday, February 23, 2009

kedatangan pak edy sekeluarga kerumah balqis...

kul 12,30 mlm nie..abah n balqis da tido, walaupun mama mls, update gaklah takat yg mampu, lgpon sok cuti2 hoyeahhhhh....tp sok xde plan sbb ade parti sobetsukai lah plak, erm last weekend agak hectic juge tp seronokkk sgt...

oklah hari ahad tuh pak edy sefamily dr mesia nak dtg tuk sign MOU antara UKM ngan Gunma university, so hari sabtu tuh kite sekeluarga p soping2la ape yg patut...hehehe dlm nak soping groceries sajer tersoping skali baju balqis...bukankah mama kate haritu sudah xmo soping, ishishish tp xboleh juge, kenela spending monthly allow balqis, kalau x kang mama rs besalah pulak, lgpun tgh sales, hiks


balqis memanglah bile jln jer mesti tido, time ni jela mama boleh snap sbb kalau xtido manela reti dok diam

so ari ahad tuh kite semua nek estima p jemput pak edy sekeluarga kat maebashi...kete tuh abah pinjam kawan coz kete abah manela muat, hehe ade baby nadia al-zahra' yg berusia 11bulan, da jalan terkedek2 comel jer mcm da setaun lebih, so pastu ajak depa mkn roti nan dulu, sebnanye mama da msk nasi ayam kat umah tp takutlah diorg lapar so singgah mkn dulu..gambar adela sekeping due coz lately mama low profile..kahkahkah, tp pak edy bw senapang, byk tau die snap pict balqis,



erm wife pak edy nie nama dia kak rianna..pakai purdah...betullah nampak cantik jer org pki purdah nie, mama cam tertanye2 nak tgk muke die, sib baik mase abah n pak edy p u mama dpt tgk...agak2 bile pulak mama dpt hidayah nk pki camni???? soon soon soon insyaAllah..

hehe mlm tue lepas mkn diorg tido awal coz keletihan, sok pg mama msk mee goreng, br nak pns hangat berborak depa dah kene balik p tokyo pulak, mama tapaukan ape yg ptt coz depa xsempat pun nak lunch, alaaa cepat sgt rasenye, mama suke sgt kalau org dtg umah kite, yelah murah rezeki org kate, alhamdulilah hrp2 mama da beri layanan yg terbaik wlupon msk xcedap, hehe...

nak tepek pict balqis pulak, mase pak edy n femly dtg mama kemas umah byk sikit, hehe siap ganti pokok idup baru buh kat toilet, hehe yg seblum nih da sebulan mati kering sbb mama xsiram padahal dlm toilet, giler pemalas mama balqiskan, haha


okla balqis skang da pandai mengundur, ntahla mama xpenah plak tgk bb yg ade skill camni, mcm ulat gerak2 kejap jek da sampai jauh, tapi xpandai menyarap lagik, angkat bontot kan main tinggi, erm

tgh tgk cite ngan abah..abah why u look so serabai?? coz mama refuse nk bukak saloon,hehe


okla mama da ngantuks thp doremon nie, jaa matane..

oyasumi

luv always...

mama balqis

Friday, February 20, 2009

BCG ala japan..

ahaks lame plak mama balqis xmengarut2 kat sini, bukan ape a lil bit bz lately, yelah atas urusan itu dan itu yg berakhir dgn itu, namun yg itu itu xnaklah mama ceritekan disini sbb tettt (malu pon yer) adela sebabnye dan semestinya akan menjadi begitu jua adenye, yg pasti akan begitu juge nanti dan seterusnye, itu-ituan...

okla enaf3 with the crap...ni ha nak cite psl p cucuk balqisla haritu, cucuk BCG kat tempat haritu jugak, alahai ramai gak orgnye, tp xpe sbb cemana ramai pon sistem tuh yg penting, kalo sistematik idakla berjanggut menunggu...

walaupon view bersepah mama tatap nak buh pict nie, mlslah lately, nak resize pon mls, sume mls ape nak jadik nih



aha pict seblum pi, balqis in red... pakai shotsleeve sng nak enjet kang, sob3 mama lak yg sedih balqis nak kene enjet.

oklah sepanjang kat sepital idakla mama snap bagai sbb mcm bizi sikit kehulu kehilir, lgpon sebnanye malu seket...hehe walaupon mama suke gambo2 tp ade kalanye malu gak, sengal jek...so kesimpulannye Bcg kat jepun lain...kenape lain sbb die xgune jarum cucuk kat tgn cam biase tuh, die sapu ubat dulu then br cucuk, bukan satu tp lapan belasssssss cucukan, hehe tp xdela 18kali die cucuk, 2kali mcm cop, agak kepelikan disitu tp erm besela japan ni mmg pelik2...kesian tgk baby2 sume ngs sakit, tp balqis besela terer kejap jek ngs, mama nampak mcm kuat giler dr tuh tekan, huhuhu ciannye...



pict ni mase da balik, tetido plak dah, alhamdulillah setakat ni balqis ok xdela demam ke ape

aha kesan enjet tuh, waaa cian balqis...agak2 ilang ke x ek? nurse tuh kate nanti lame2 die akan pudar..xpelah kalu xilang nanti da besa leh tunjuk kat membe ni tande aku lahir kt jepon, ahakz!


oklah ni pict pg td, yg hairan tuh yuki aka snow trn padahal skang nih da spring, cuace pon da xbetulla...hehe mama snap dr balkoni jer, nak trn idakler teman sojuk2 nie, hehe

sincerely,

mama balqis with luv :p

Wednesday, February 11, 2009

mom's broken heart...

arini mama nak gunekan bahase yg skema dan plain sbb sedikit tension dgn ape yg berlaku...harap maklum

erm camne nak mule ni ek???

huhu act mama rs mcm xnak story jer kisah nie kat sini coz evrytime mama ingat mama rs bersalah sgt2, tp yelah inikan blog balqis so mama kenela story gaks walaupon bende yg xbest..

hidup nikan kdg2 best kdg2 xbest...kdg2 yg xbest tue mengajar kite sesuatu...wah intro...
.................................................................................

okla straight to the point...kesahnye berlaku smlm...lebih kurang kul 10pg kut?? mamakan duk ngan balqis jek abah p school...balqis bgn around 10 gitu, n mcm biasela nak tuka diapers...so mama bukak lemari tgk pampers tgl satu jek so kuorkan plastik skalila, sekali tue mama xpasan plastik pampers jth ats muke balqis, mule2 mama pk xde apelahkan, pastu balqis nangis...omg! omg! omg! kenape plak nak ngs then balqis pejam mate.......waaaaaaaaaaaaaaa anak mak!!!!! kenape ni?? then mama br tau yela plastik pampers tukan cam keras2 buleh kene tang mate pulak, ya Allah tuhan je yg tau hati mama time nie, tp balqis ngs kejap jek pastu balqis tgk mama siap gelak2, yelah bgn tido mmg da rutin main2 gelak2 ngan mama dulukan, mama pulak jantung mcm nak gugur dah, sbb balqis bukan jenis penangis, so kalo skt ke ape ngs kejap je, mama stil risau, then mama gagahkan diri tgk mate balqis, gosh!!!! mama nampak cam scratch but lightla, but stilll mak takuttttttt sgt, yelah bende dlm2 niekan...ya Allah hati ini bagai dirobek2, sejuta kali calar mate balqis, mama cry....balqis gelak....mama cry balqis gelak, stupido, bloodyfool punya mama plastik pampers!!!!



selit ngan gambar arini kasik ilang saspen, oh td cuti2 japan so abah ajak mam sushi, hehe


then mama trs call abah, abah mcm cool tp mama suh blk, yelah time ni mama pk nak bwk balqis p sepital jek trs abih citer, tengah dlm kalut2, hati xtenteram auntie mona call pulak dah, igtkan abah call suh tgk mama ke ape rupenye tny psl nak keje ke tak...the day before mama tny die nak wat part time job, kebetulan die call mama ade satu job english tutor kat english school area cni, then die tny mama nak ke tak, mama xleh pk time nie dok focus kat balqis jek, lantakla psl keje tue sume...mama pon xstory psl balqis coz mls nak kecoh sbb kang die plak rushing dr lab nak tgk..erm atlast die suh bg dokument blablabla tah ape yg die ckp pon mama xtake note....

that time mama sempat pk adekah ini sbg petunjuk bahawa mama xperlu kerja n jg balqis full time saje??????? huhuhuhu ....apekah ini bermakna mama perlu ketepikan hoby soping2 mama? adekah ini bermakne mama perlu trskan hidup sbg full time houswifetoo n xperlu bersusah payah men'upgradekan diri?? mama realy konfius...tp sbenarnye mind fokus kat balqis jek time nih, yg lelain jth tempat kesejuta, becoz i love my balqisssssss more..........more and moreeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!


mama love balqis soo much......huhuhu

so xlame abah pon balik, belek telek mate anak kesayangan, balqis pulak bile tgk abah lagila gelak2, ye abah pon nampak that calar...tp abah cam kate xde ape cz lame2 nanti ilangla.....but stil mama takut gaks, yelah again abah bukan dr, mane tau psl ni sume, tp sbb abah yakin mama pon yakin jgaklah....pastu balqis tido n bile bgn xde nampak kesan cam sakit ke, merah mate so on...alhamdulillah cergas cam selalu, but mama stil curious, juz if ade lg that calar mama mmg nk p bawak klinik, lgpon kt sini klinik swasta ke gomen sume free for kids so no problemo...hehe tp sebnanye kalo kene bayar banyak pon ape mama kesah, duit buleh cari...my balqis??????



but today bile mama bgn tido alhamdulillah xde ape, tgk that calar pun dah gone...so xnampak syntom2 yg berbahaya lg.. mama assume balqis dah baiklah....yg sebnanye that calar pon very light saje tp yelah being a motherkan, the level of curiousity tu dah sampai melangit gamaknye, menangis xhingat.........yee sume silap mama yg careless, pengajaran harini ialah tolonglah berhati2 wahai mama.. mama promise it won't happen again , no i mean insyaAllah...sume dr Allah, hanye Dia yg berhak menentukan segala2nye...


* mama keep thinking, kalaulah kite berade di palestin.......kalulah kt merasai ape yg mereka rasai...kalaulah melihat anak2 sendiri di bom.....yaAllah please bless them...us also............mama kuatkan semangat memboikot produk israel...walaupon susah nak buat, huhuhuhuhu....


n mama keep thinking about tawaran kerja itu...should i work? or stay at home mom?? oh saya keliru.......kalau mama kerja auntie mona cdgkan balqis dihantar kat nursery coz anak die pon anta situ n the services also...paling penting gomen tanggung the cost which mama should only pay less than 900yen per month....giler murah nak mamfus 27hinggit sebulan....rugila kalau xtake the chancekan??????but mama nak jg balqis coz that incident realy make me fobia.........$$$$$$ tolonglah jgn mengaburi mataku.....please dont.....
.
.
ayat tonggang langgang coz mamakan tgh pening skang.......
.
.
.
.
.
.
sincerely,

Monday, February 9, 2009

mau bercoti2

harini mama melayari internet lalu tersangkut kat web airasia ni....giler murahnye nak ke semua tempat but whylah xde yg ke jepun, kalau xharus mama ajak balqis balik kg, xsilap dulu mama cam pnh dgr airasia nak wat ke jepun, bilela tue, gamaknye sampai kt da blk mesia xsiap lg, huhu...tp bgs gakla airasia nie coz memberi peluang pd mama semua golongan yg nak holiday, hiks sukerrrrr ;)



Sunday, February 8, 2009

balqis day out to kronenberg doitsumura...

hehe mule2 mama nak say sory coz tetibe jek cerite berjln msk kat sini.......kuikui bukan ape kdg2 mama rs update blog balqis ni seronok sbb plain jek, mcm telus dr hati gitu, hehe abis tu selama ni??? xdela sbb kalau kat blog mama tue rs cam plastik sikit..hihihi... so mama tepek pict balqis n mama dulu ok?




oklah hari sabtu lepas cam besela ujung minggu mesti jln2, aktiviti wajib hehehe...n mama jugak yg over gedixx ajak abah p german oppps bkn jerman da kampung jerman saje...hehe tempatnye besa , ade bgnn antik, ade biri2, ade kude, ade kilang cheese etc, tpkan mama xenjoy pon, tahla sbb mama xminatla tempat2 cenggini, prefer soping lagik, siyesla maybe sbb mama xminat sejarah, alangkan sejarah negare sendiri kontang kanting inikan pulak sejarah penjajah??? eh jeponkan menjajah negara kite dulu...huhu kuang ajo sungguh..buleh abah further study kek sini pulak, hahaha





satu gambar je okla kot? abah asik say sory jek kat balqis sbb sejukkkkk giles kat situ, mama pon ketaq tgn, sunny tp sejuks dlm 3c...rs besalahla pulak kt balqis walopun xngs, yelah balqis mane pandai ckp kalo sejuk punkan?? hihi tp mama rs balqis xsejuk sgt sbb buleh tertido dlm stroler..eh xbest lak buh satu pict jek, kan fp dah xupdate...huhu



oopss mama look chubbier.....ngehehehe nak wat camne, bilela nak diet ni, last time mama diet ketike berusia 18thn, n kebetulan time tue jumpe lak ngan abah, hihihi sib baik, i wonder if not agak2 abah nak ke kat mama ek???? kihkihkihkih

okla tuk menghilangkan rs besalah mama buh pict balqis lagi, ari ahad plak wajibun pi soping dan juge mkn2....aktiviti wajib ujung minggu. that's why mama heart weakend...hihihi




ending yg tergantung sbb mama tetibe xde mood, to mama ganbate......usaha...........semoga berjaya.....hehehehehe


Thursday, February 5, 2009

balqis 4months old

erm arini balqis da msk 4bulan..erm erm erm balqis lom pandai menyarap lgla apetah pulak crawling......wuwuwu act mama xdela kesah sgt bab nyarap nie tpkan bile call kg jek nenek asikla tny, yelah cousin balqis yg hafizan tuh 4bln da nyarap, pastu lg nenek cite alia dulu mase 3bln da nyarap...adehla balqis gak yg xpass2 lagi ni...tp besela evry bbkan lain2...ade yg nyarap cepat, ade yg lambat..kdg2 kalo lambat nanti progres yg len cepat lak, hihihi ayat baking jek nih, tp kalo balqis mewarisi kepakaran mama, 10bulan da jln terkedek2 tau?? hehe abah balqis xtaula, mama tny die kt xtau...hihihi sempena 4bln nie balqis mkn pandai...mama pon xtaula nk ckp camne..nampak makin aktif jek.. xlupe gak balqis suke sgt scratch head..mama da xnak pkikan mitten sebnanye sbb kalo pki pon balqis stil buleh cabut2kan, kalau xpun bsh lencun diisapnye, erm nk pkikan hats pun bknnye nak, siap ngs guling2 tuh...ishhhish...




kene pegang xreti duk diam


so mama nak buhla pict balqis kat sini....as getting older balqis ni smakin mirip mamala..tringat lak ade satu gambar kt kg ms bb dulu mmg sebijik mcm balqis skang nie, hehe maybe bile besa sikit jd cam abah kot? hiks...erm ms mengemas brla mama notice bj balqis byk yg lom pki, some of that weren't fit anymore, uh rugi jek, so pasni mama xmau dah soping melampau2, atlast stick to yg comfort gakkan? membazir jek, lainla kalu ade adik, hehe adekah itu bermakna mama perlu tambah lg sorang ??jenjengjeng..



balqis in pink version..ngehehe mane stokin lg satu ni??


video arini...konon2 nak ajar balqislah, atlast mama yg hover xcited laks, bunguks jek...hehe xpela nanti da besa balqis leh tgk, atfirst mama risau gak bercampur aduk bahse melayu, jepon, english tp bile mama bace kat journal sape ntah...die kate bb xkan konpius eventhough kt ajar byk bahse, lg bgs tuk development otak die, so xperlu risau..hehe



*update : video xleh upload da ape kejadahnye den pon xtau, blogspot pun bingung jugakkah?


last but not least, balqis suke sgt ngan elmo, nk tido jek carik2..ade hrpn melekap cam bantal bucuk nie...hehe

Monday, February 2, 2009

tolongla mama boring nak keje..

abah n balqis da tido, huhu sebnanye mama tgh pening nie, erm boringla asik dok umah jek, aritu adela apply for tutor job, ade respon diorg suh bg resume blablabla....tp stil pending jek, ade satu tue mama dah terlepasla pulak, lambat sikit jek da ade foreigner lain grab, gaji mahai lak tuh 3500 yen per hour..rugi3...huhuhu mcm desperate nau jek mama nikan padahal xde isu xckp duit ke ape, cume mama boring lgpun xpnh rs pgg duit sendirik, adela mase praktikal dulu tp ciput mcm taik gigi jek lepasla takat nak beli ubat gigi, hihu...



abah bg ayat power kt mama hehehe

"xpela kalau mama keje balqis ikut abah p lab eh?"

huhu bahase yg sungguh menikam kalbu...


okla enough with the crap...nak buh pict balqis sebnanye tp...hehehe

men cak2 ngan balqis

huhu mateku xleh tido....erm mskkan video balqisla, mama dok beli toys jek skang, just tuk iq tp xdela byk sgt, erm selain kat video tuh ade lg satu bahse jeponla pulak, tp yg tu cam xsesuai lg jek sbb balqis mcm terkejut jek tgk mende tuh gerak2 ckp2..xpela nanti da besar sikit br mama bg main...hehe yg sesame tuh xtauler nape balqis mcm xsuke, maybe sbb bulu die geli2, kalo mama bg jek mulela balqis jerit2 mcm nak lwn, hehe tp bgs jugak sbb balqis rajin dok guling2...kalo tidak mls jekkan..

video

gambar ngan abah



time nie mama dok bace tenet psl kemungkinan dunia nak kiamat, tande2 dah byk sgt skang nie, tp why oh why ssh sgt nak istikamah ni?? takutttnye.....tuk org yg kurang amalan mmg rase takut tp tuk org yg bersedia mungkin tak.....ade banyakkkkkkkk sgt info sampai rs mcm nak tubuhkan blog tuk kumpul info n sebarkan termskla kekejaman rejim yahudi, kaitannye dgn iluminati ( konspirasi d****l) dan sebagainye...tolonglah batinku menjerit..mama jumpe channel katun tuk balqis sebnanye 24hours from us...tp mlgnye setiap iklan sebut psl biblela jesusla, so mama xberani...rela suh balqis tgk kartun jepun..huhu byk sgt cr diorg nk sesatkan org islam termskla disnep, mama pasan citer katun stich tuh ade satu wtk tu mate 3...dulu mcm xcare sgt tp sebnanye slh satu cr tuk diorg sesatkan kite....oh melalut sudeee....