Saturday, November 29, 2008

balqis 1 month 3weeks and 3days old...

yeye da pandai senyum pon...cayang die

salam...
ape yg mama nak updatekan nih??? erm act luse dah nak balik mesia tue yg dok update skang nih, kalo x igt nak update mase balqis 2bln...erm ape ye perkembangan balqis skang nih??? rsnye bykla jugak dr yg seblum2 nie...tp yg xbestnye ms timbg berat dr kate sukunai, balqis nek 23gm/day instead of 30gm yg spatutnye...adoila..risau gak tp upenye mmg kurang susula...hehe mane mama tau dah ko xngs,budget dah ckpla tue, mase nie balqis buleh tido direct 8jam tanpa ngs, dasat2...mama pulak mmg kuat tido+liat nak bgn, ape laie?? xminum susula balqisMySmileyz.com - 1000s of Free Smileys
  1. balqis dah kenal mama( rsnye mase lam 38hari kot da start kenal)-guraila
  2. balqis da pandai senyum kat mama n abah kalau diagah, kdg2 xagah pon nk gelak2, tgh minum susu pon stil nk gelak
  3. da pandai wat bunyi eeengeegegegeeggege (normalla kot bg baby2) tp mama ko jakunla psl ni pestime dpt anak
  4. da pandai sepak2..kuat lak tuh sampai skt mama ( ni kes bapak ko asik gile bola time mama ngandungla nih)
  5. erm tu jela kot, ke ade lg ek yg tinggal, hehe xpela sajer je kasik blog ni berupdate..MySmileyz.com - 1000s of Free Smileys

balqis skang suke dok atas badan mama n abah camni..


kurusnye anak mama ne, bile kurus idung nampak kembang sikitla MySmileyz.com - 1000s of Free Smileys

video lakMySmileyz.com - 1000s of Free Smileys


video

Sunday, October 19, 2008

seminggu di hospital...

salam...

hehe lame gilew xupdate blog si balqis nie, biasela mama balqis mmg angat2 taik kucin jek bab2 update nih MySmileyz.com - 1000s of Free Smileys tp sebnanye entry ni dah lame tp dok elok jek dlm draft, skang br nk publish, okla ni story the mory about seminggu kat kohsei hospital, selepas beranak mama n balqis kena stay kat hospital seminggu.. kenapa, xtaula pulak...mmg style beranak kat jepun cenggitu...kalau kes operate kene stay about 10days...maybe sbb kat jepun ni xramai yg suke beranak kot, tu yg diorg boleh simpan lelama...sepanjang kat sepital sedia maklumla sume nihonggo, mati kutu xmati kutula jwbnye, tp sib baik nurse sume baik, sama2la gambare, muaahahahahhaha MySmileyz.com - 1000s of Free Smileys

ni view dr blk wad, tp yg sebla sini nihonjin yg dok makanye mak ko ngadap langsir jela hari2,huhu

katil mama

balqis yg ke4 dr kiri...kene display seminggu

act seronok jugakla stay kat hospital...1stly sbb layanan best...bkn nak puji lebih2 tp tue mmg hakikat yg xboleh nak disangkal lagi..1st experience ms terserempak ngan dr, die plak tunduk kt mama, rs mcm bersalah plak, yela nape buleh camtu,agak peliklakan, tp tula scr xlangsung kite jd lebih respek kat die. konsepnye senang jek, walau tinggi mana pon pangkat kite, walau kaya mana pon kite, walau hebat mana pon (apetah lagik yg hebat sikit2 je ) dont ever look down to others, yelah soal rezeki sume tu keje tuhan, mana tau sok luse org yg kite dok pandang rendah tue jadik jutawan, igt die nak pandang muke org yg dok belagak seblum nih??MySmileyz.com - 1000s of Free Smileys

kat nursery room dgr ceramah psl susu

hari2 schedule da ditetapkan...alah bkn ape pon juz bf balqis 6kali sehari n tukar diapers so on...tp nurse n midwife monitor dr cr pgg baby, cr bf, cr kenyangkan baby...kire bermanfaatla untuk org yg first time cam mama balqis nie...seblum ni igt senang je bace kat tenet tp sebnanye payah gak...mcm2 bende kene take note..mase ni baru tau ssh gak nak jg baby, mlm kene bgn susukan, xleh nk tido sampai lebam mcm seblum nih, tp biasela nama pon ibukan, sanggup buat ape saja demi anak, setiap mase pon pk anak ok ke x, shat ke x, balqis ko da beso nanti igtla ssh payah mama nie tau?? sbb tu kasih ibu bawa ke syurgaMySmileyz.com - 1000s of Free Smileys

kat nursery room balqis agak glamer sikit, plik gakla, nak kate comey nau xdela sgt,bb jepong rmi lg cumil,,heheheh maybe sbb baby foreigner... org jeponkan peramah, mcm2 tny mama, sib baik tny yg simple, bolehla mama jwb...die kate balqis kawai sbb ade kening, bulumata n soon...kembangla montot mama time tuh..hehehe.....padahal biase2 je pon, erm tetibe rs kemalasan pulakla nak update, okla jamata

Friday, October 17, 2008

kisah kelahiran balqis


tag nama balqis yg ditulis dgn nama mama

balqis tido lagi...bosannye mama...abah pulak g surau pastu kate nak tolong bakar satay tuk parti satay harini...huhu mama nak join sebnanye..kalau ikut condition mama ok je tp sian lak kat balqis, xkan nak kuor time sesejuk nie...

so memandangkan ade mase secotet ni bolehla story the mory psl kelahiran balqis...erm act kesahnye bermula pd hari raya kedua...ye hari raya pertama sakan beraya xhingat, lagi terer sempat wat makan2 lak lagi malam tue...hehehe...act balqis ptt lahir pd 28/9 tp sbb overdue terlajak smpi 6/10 ataupun pd hari raya keenam...kire okla nk bg chance kt mama die beraya...hehehe


balqis...2 min after born...fresh from womb

raya kedua..

waktu subuh sebelum hubby p surau mcm biasa kejut diriku yg mmg liat nak bgn pg nih..bgn jek tgk eh mcm ade blood sign tp sbb xsure so solat mcm biase, sempat solat sunat n bc yasin lagi...sekali erk alamak ade setompok blood mcm bleeding gitu, wah cuak dah time ni walaupon xsakit..perasan konon cam nak terberanak sgtla time nie...kebetulan harini mmg ade ade appoinment so tgu jela..sementara tu buat onde2 melaka coz tringin sgt nk mkn seblum ni, pastu sempat google kat tenet psl blood sign nih...sekali byk info kate mmg skt gile beranak kalo ditandakan ngan blood nie..makinler jantung nie nk meletop ketakutan..,then tghr g sepital..check baru bukak 1cm..huhu pttler xsakit...sbb xsakit mlm tue wat mkn2 lg...kui2



sedapler plak mkn onde2 time ni
raya ketiga
xde ape beza pon time nih cume stil bleeding sikit2 jek, n rase gak mcm ade pressure kat bwh, so time tue pk baby nak trnla nie..contraction ke tu?? rsnye bkn kot sbb xsakit..

raya keempat

pg tu start rase contraction sikit2, juz light jela..sbb2 trs ajak hubby window sopinggg dgn harapan baby turun secepat mungkin...but then mase p toilet eh cam ade liquidla plak...risau bile pk...terus p umah cik ani suh callkan sepital...sekali hospital suh prepare tuk admit haritu jugak sbb ade liquid n depa suspect air ketuban da pecah...arghh stresnye time nih...xsukenye msk sepital dlm keadaan sihat walafiat..huhu ms kat hospital wat internal check mmg tulla air ketuban da pch..diorg xbg blk coz nk monitor mama n baby skali..mlm2 start rs contraction every 10minute...so call nurse then diorg pindahkn ke tempat emergency..time nie huby xde coz mmg suh die balik sbb rs cam lbt lg...tido mlm lak xlena sbb contraction + dgr suara org jerit2 skt nk branak kat bilik sebelah..mkn kecut perut dibuatnye..

raya kelima

cam semalamnye tp skt contraction dah berkurang, cam nak main2 plk baby nie..so midwife suh pindah wad balik...mlm tue suh huby teman tp sbb wad tu share 2org so xbolehla plak, kalo blk sorg xpe, then nurse suh pindah blk asal....aiyooooo..tp xpe yg ptg nak huby teman gak..mlm tu stil contraction tp xsekerap mlm seblum tuh.. sakit lg up klu nk compare ngan yg seblum tuh...juz zikir jek time nih..huhu


graph contraction yg turun naik

raya keenam

act pg2 suh huby blk dulu then dtg blk ptg tu time nk induce, skali midwife dtg n gtau yg dr shimamura xdok so ganti ngan dr laki..plak tu die cptkn time induce ke pkl 11pg...wah cuaknye time ni..lepas bekfes 2org dr laki dtg...ble tny die kate tempoh induce tu atleast sehari...makaih xkanla sampai cengitu lame kene menahan kesakitan...but stil die bg choice either nk tgu or nk induce coz condition baby n mama stabil time tuh..abg kt suh induce jek, sis mona pon kt induce coz skt bersln sama je kalo tgu pon...then walopon berat hati trime jekla keputusan induce tue..

seblum induce sempat ngs, time nie ptg sgt huby ade kt sisi...bile start diinduce yaAllah sakitnye tuhan jek yg tau..time nih xnk jerit tp xleh thnla mmg jerit sekuat hati smpi skt tekak..tp yg suprisenye dr 3cm jln trs bukak sampai 9cm dlm tempoh sejam instead of sehari mcm yg digembar-gemburkan dr seblum tue, hehe ke sbb dr tu tmbh dos...then trs kena pindah ke labor room...walaupon sakit tp...dlm hati kate yes aku nk branak dah..

mase kat labor room operasi meneran pon bermula, sakit tp xsesakit time induce seblum tu..mase ni dok push push n push, selain tuh jerit sekuat ati n ckp jepon, men entam jek yg ptg diorg phm, mmg xboleh blahla time nih, cam lawak pon ade...tetibe jek cik su n rina msk skali kat dlm tuh, aiyoo ramai tul org tgk time tu,ngan nurse, midwife n dr skali...haha tp time nih mmg xmalu langsung, lantakla yg ptg nk kuorkan baby cecepat..dgr huby asik dok bg smangat, yang da nampak rambut...da nampak dahi..wah makin kuatler meneran sampai nk terjojol bijik mate..kalaula record muke harus mcm tapir benyai, byk kali dok meneran tp hslnye smpi nmpk dahi balqis jek...da xthn sgt trs jerit kt dr tuh, sensei cutto!!! cutto tuh bahse ciptaanku sendiri yg bermksud cut sikit...ngehehehehehe..boleh die kate nk pk dulu...soryle kite ni bknnye minah jepun yg suke ganbate...atlast dgn machonye dr tue bgn dr kusi, kite lak dok terjerit kt die... serentak ngan push die bius n cut sikit......brrrruuuuuzzzz balqis trs kuor..............sonoknye time ni...........alhamdulillahhh...........



balqis garu muke ke

mama selepas kelahiran balqis


tetibe hubby kate eh yang baby kite celikla......wah kagum sungguh time ni...xlama pastu trs midwife letak ats dada...kiss balqis..baru tau bau baby best sgt, wangi jek.....indahnye perasaan time nie, all the paint gone..........


eh mcm novelle pulak, xreti nk ringkaskan camna..tu pon byk yg skip...gitula kisah kelahiran balqis...sekarang balqis dah 15hari...setakat nie balqis baik sgt...alhamdulillah tido pon lena..hopefully kekalla camtu ye sayang..tp problemnye mama lak yg sibuk kacau suh bangun, hehehe....

coming soon : kisah seminggu di hospital....hehehe mmg xde keje sungguh mama balqis nie..

ahlan wasahlan..

harini mama start buat buat blog khas untuk balqis, kenapa?? ntahla mama pon kurang pasti, yg pasti mama harap sgt one fine day bile balqis da besar n kalaula blogspot xbungkus mase tue bolehla balqis baca luahan hati mama yg kdg2 sentimental ni..walaupon mama ade choice nk update fp or so on tp mama rase blogspot nie lagi sesuai coz klau boleh mama nk update pict balqis tetiap hari...tu pon kalau ade masela...

by this time balqis dah 13hari...tp xmcm 13hari pon, balqis da pndai ngiring..sebenarnye mama nmpk balqis start ngiring ms kat hospital lg, tp time tue xsure kebetulan ke ape, insyaAllah kalau ade kesempatan mama akan story blk kisah kelahiran balqis dibumi asing ni n pengalaman mama seminggu di hospital ..skarang balqis tgh masyuk tido..kdg2 bile balqis ngs mama tension..tp bile balqis tido 4jam straight mama lak xsaba2 nk kejut balqis sbb rindu nk tgk mata bulat tu kelip2 tgk mama smbil menyusu....balqis u really make mylife meaningful...lama mama tgu saat nie...mama always love u darling...