Sunday, May 31, 2009

balqis sebut Allah?

mase wife pak edy dtg haritu wife die advice kt mama suh ajar balqis word Allah dulu, pastu kalu buleh ajar alif ba ta..sbb katenye bile anak kite sebut word Allah sebagai perkataan pertama dr mulut die insyaAllah ibu bapanye dijanjikan syurga kelak, erm xtaula mama buleh wat camtu ke x kat balqis, sebab kadang2 mama malasss gak, hehehehe

mama mmg ajar gak balqis tp yg nie xtauler kebetulan ke ape, hope betul2le balqis ikut mama, hehehe

video

perkembangan terbaru balqis
1. da mule merangkak
2. da pandai tepuk tgn

Friday, May 29, 2009

kadang-kadang..



there is a time where mama feel very tired, kadang2 macam nak relax2 kat spa ke, tp dr spa baik hotspring, bestnye mama selalu imagine dpt berendam kat situ, pulak tv asik dok tayang mende tuh jek, kimoci kimoci oh mama sungguh jelez tapii yg masalahnye balqis kecik lagik, xkanla mama nak angkut balqis sekali, sungguh kejam..kadang2 mama nak relax jugak, yelah wlupon only work for 5hours per day (igt nak tambah lagi, tamaknye, hehe), tp dealing ngan japanese company adelah mementingkan quality...haih!! erm lagile pulak keje ngan printing factory, pastu pulak berkait ngan navy, ha mmglah..okla maybe ade yg tertanye2 apekah bentuk pekerjaan mama balqis nih (matikla perasan)...

jawapannye adelah keje kilang operator pengeluaran,malu pulak wat confession nie, erm kilangnye dkt jek ngan umah, kalau style mama balqis merempit adelah lam 4minit nek beskal, sbb mama balqis kalau rempit abisla terkujat makcik tua, kucing maupun anjing yg sdg exercise ataupon bersiar2 waktu pagi, hahahaha ohaiyo gozaimazuuuu, kejenye mudah saje, sesuailer ngan mama balqis yg ngade2 manje nie, kdg2 ade keje kdg2 xde, kdg2 packing, kdg2 tampal menampal, yg stres sikit keje menampal niler, kene ukur giler2, mmg xde xchanceler nk wat silap, silap jek kene bukak balik, kat sini ade sorang makcik yg agak menjengkelkan sbb die leader, sgt2 menjaga quality, but hey wut do u espect working in japan company mama???????

bekerja dgn japanese adelah berbeza, no gossip,no ckp2 kosong, adepon lawak psl keje, gelak pon psl keje, teringat pulak kes makcik nie, tgh die meneliti hasil seni keje mama then pinggang die terhantuk kat kerusi, kahkahkah itai ne???? i loiiikeee,hihihi tp xstres sbb wat slh pon die xmarah, ckp lembut jek youuuu, macamler paham kalu die marah pon, ngehngehngeh...oklah mama dah penat, about tutor job pulak, haritukan mama terlepas but stil looking for it, cume probnye they need native, but kat sini no rule, asalkan org nk hire then kite leh bukan tuition sendiri kat umah pon boleh, tp mampu ke, sebnanye ade je membe mama ajo kindergarden, sgt simple n senang, tahle keje yg ni pon da xlarat, huhu

Thursday, May 28, 2009

mengimbau..

harini mama mengemas folder then terjumpe gamba present balqis mase br lahir, mama thinking of mendelete saje, so da alang2 ni biar mama upload, act xsume pon, yg mama igt jek mama snap, hehehe bulehla wat kenangan

maklong



from kakak2, best nih!



xigt dr sape









from auntie mona





uncle yusmadi n femly bg blanket gak tp xsnap, mama aufa bg baju pon xsnap, mama upload yg ade kt folder jek

ha wat camni lg senang,banyakkan? this from malaysia n auntie inas



ha baju pooh ni pon org bg, kak rina name die




baju bear ni pulak kak kirei bagi,



yg atuk bg pon xsnap jugak, hihihi soryla..tp dlm byk2 yg ni paling unik, cube teka dr sape, da tentuler dr sensei abah, dalam tuh ade yen, banyak woooo!!! tp da tentuler xleh lawan nenek balqis, hehe apepun arigatou gozaimasuuu...



tidola mama balqis.........

Wednesday, May 27, 2009

check up lagik..

harini kul 1.30 balqis ade checkup, so mama kene balik awal sketla, erm layan gamba jela senang, eh videola, heheh
video

baru nk wat video die da panggil, barukisu cang dozo..

video

video

Tuesday, May 26, 2009

selamat tinggal vivio subaru..

hari ahad mama ikut abah anta kete ke atsugi, auntie mona n femly pon join sekali, sebnanye abah jual kete tue kat org egypt, erm xdaya nak pki due kete, kat jepun nie parking bayor everymonth, tu yg xbest, seblum ni pon abah tumpang parking kat sekola jek

hukhuk cedeynye kete nih byk berjasa pd kite sekeluarga, 1st car di jepun, transport kedue selepas beskal, byk jasa vivio nie esp masa mama sarat pegnenkan balqis, kete ni jugak yg hangkut mama time sakit nak beranak, mase balqis balik dr hospital, wlupon buruk tp kete ni xpenah rosak, mama syg sgt kete nih, penuh kenangan, babai vivio! we gonna mis u, ahaks



nilah tuan baru vivio, tolong jaga baik2 yer??

plat kuning = insurance murah, cukai murah, jimat minyak

kite lunch kat umah diela tp wife n anak2 die lom dtg lg,tgh otw lam plane, umah die besor gakla 3bilik same cam umah balqis, tp sewa manghaih 85000yen per month, terkedu mama mendengarnye, umah balqis 14000 yen jek jauh giler beza, tp maybe sbb umah gomen kot, lgpon area bandar mmgla mahal sikit,

kalau ikutkan mama balqis byk tempat nak singgah tp yela nk dtg sini pon da 6jam, soknye pulak abah nk p school so xdptla nak jenjalan, cume singgah kt playground kt umah die je




sampai umah da mlm, auntie mona ajak dinner umah die, mama tolong msk sekali, erm dgn diorg nih mmgla mulut xde insuran, boleh die kate balqis not pretty sbb ikut muke abah,n seblum nie die kate this is malay nose, cett!! kuang asamkan?? igt mama nak diamkan jer??? mama pulak kutuk diorg kate rambut anak egypt same jek burok!!! miiiaaaahahahahhahahaha...gelak syaiton..



macam ni diorg kate xcomel,mmg nak kene silambam,hahaa kelakola balqis wat muke camni!!

Sunday, May 24, 2009

shopaholic mama..



hari sabtu we plan not to go anywhere, konon takut virus swine flu tp xtahanle pulak, lastly decide p takasaki, maebashi etc, so many place lam plan konon ala2 touristla nak pi castle takasaki, taik kucin which end up ngan terjumpee ruin castle minowa-jo yg lgsg xmengujakan,upenye tersalah google, navy pulak xde..




dahler panas, p maebashi nk pi bara koen tp parking penuh puleee, mood makin xde, then pusing area city office, agak cantik tp parking xde jugak, yg makin bengang bile abah balqis benti kete tepi jln n suh mama kuar amik gambar, wut the flower??? baik xyah, dan dgn itu mulela sedikit slh faham which end up dgn terjumpe satu kedai pakaian kanak2 yg sungguh mengujakan......aaaa???!!!!



believe it or not mama end up buying all this!!!!



not included in this picture, white polka dot booties/shoes and summer hat....astagfirullah, insaf sekejap

patutler byk das jugak abah bg kat mama tadi, cepat nau nak blk...ehhehehe maaflah mama tidak berjanji akan stop soping for this summer..ye siriyus ni mama berazam tidak mau soping lagik, chait!

hati da senang abah dah kopak so pelagi jom makan pulakk



balqis yang xreti dok diam, erm we had mutton bariani n tandoori chicken, oisyii!



that's all..

ps: abah kate nk soping ok but not everyweek!!! once per month is ok, baik tuan!!

Thursday, May 21, 2009

jalan2 nagoya pula...day 3

okla destinasi seterusnye adelah nagoya...nak pi mane???mule2 kite p oasis ade tower n festival ape ntah..upenye br mama pasan byk tower kt sini, kat gifu pon ade gak tower tp xpi juz nampak lampu jek mlm2, cantik



tgk pict ni balqis gambo ngan rescueforce, citer nie tgh tyg kat jepun, hikhikhik bestla balqis..




pastu kite p solat dulu kat nagoya mosque,alahai comel jek masjid nie, tp xpelah atleast adala jugak, yg ptg islam makin berkembang kt jepun nie, pastu mkn kat turkey restoran, sedap jugaklah!!!! mcm donner kebab sikit tp mama amik nasik,



pastu terus ke noritake garden, khazanah pinggan mangkuk, brand yg pemes kt sini noritake, cantik n xlusif, harga pon boleh thn jugak, berkenan mama tgk tp yg mama minat tuh byk bone cina..sebnanye seblum ni dpt info dr website gundai ttg how bone cina was made, yg xleh blah tue die wat gune bone ash which is pig bone..even juz tuk perhiasan tp mama balqis straight skit pasal nie, so mama xbeli ape pon, tp nyesal lak xpilih jenis lain, huhuhu



lastly pi sinila nagoya castle, jln punyela laju nk msk sini sekaliiiiiiiii da tutup pulak, mmgla malang betul, dpt gambo kt signboard jek n snap pict dr luar, jadiklah...


gambo last nih ehsan dr en google,hehe

kisah berjalan yg tertangguh..hari kedua digifu

okla mama owed story berjalan2 harituh sempene golden week, adoihla dahle seminggu rase mmg xlaratla pulak nak story balik, sebnanye seblum golden week tuhkan mama plan nak pi korea tapi atlast kene cancel atas sebab2 yg xdpt dielakkan, yg sebnanye pon mama jek yg excited nak pi, abah mmg xla, tp xpe yg tue next timela..

oklah mama nak least down jeklah tempat2 yg kite pi tuh..boleh x, sebab roh malas meresap dlm badan mama ni, xdaye nak pilih picas, kire tempat2 yg agak pemes kat jepun nila, n xlupe jugak ektibiti memburu castle2 yg berakhir dgn... aduhai...seblum tue tq sgt2 kat org2 gifu yg sudi menaja mknn dan tempat penginapan, wlupon xpenah kenal seblum ni tp rs cam da lame kenal, sedap betul mskn kak mira, eheh lenkali buleh dtg lagi ke??? hihihi dan xlupe juge kak as sefamily yg xjemu jadik tour guide,hehe

ok hari first pi koen, ni pict ni mama plh randomla ek, nk upload sume xdptla kang berjela lak entry nih..beso katenye kedua terbesar di jepun,hehehe tp ape tah nama xigt pulak,

niela die rupe ahli rombongan cik kiah, tgkler perut abah, mama love this pict, hahaha










menatang atas kepala abah tuh buleh trn naik you, pusing2 lagi, tp tueler xnek pulak, mls nak que, kalau xsure dpt tgk fuji san dgn lebih dekat, kuikuikui

masjid yg cantik di gifu, tumpang solat



lepas makan dan solat igt mau pigi castle nih...dah sampai tp dah malam pulakla...dahler castle tuh atas bukit kene naik kete cable, hajat nak beli souvenier tp nak pi situ kene jln sikit, sume dah xdaye ngan anak2 lagi so cancel jela, apelah nasib



sekian...akan bersambung lagi nanti... gambo adelah lonely & xcantik sbb sgt mls nk pilih memilih dimlm hari,

dah pandai duduk..

harini mase mama balik dr tempat keje abah kate balqis da pandai duduk, wahhhh memang betul, xlame pastu balqis pun tunjuk skill kat mama...hepi mama tgk, balqis gambate ye??? gambonye ade tp mama agak mls nak transfer, nantilah time mama rajin ek

ni bukan gambo balqis duduk, ni dlm proses nak dudukle..hehe nanti mama tepek yg duduk pulak, kelakor sangat, comel jek, hehehe


Wednesday, May 20, 2009

gambo2 santai..

da lame mama xupload pict balqis, so harini mama snap2 sikit, umah besepah, balqis xsehat tp manghai xleh dok diam, ade je keje nak buat, minah serabut betul, sumenye nak dikutis, erm harapnye da besa nanti rajin tolong mama ek? hehe







muahs!!!!

Tuesday, May 19, 2009

tragedi mei..

semalam adelah menakutkan mama, sedih pulak kalau mama igt2 balik, erm kesahnye bermula bila balqis tgh tertonggeng2, mase tu mama tgh borak ngan auntie mona on phone, pas magrib mama still pakai telekung time tuh, ntah camana tibe2 balqis nangis, mama igt xde apela, sbb balqis mmg batuk n flu skang nih, then mase abah amik makin kuat pulak nangis, so mama nak bg susu, bile baringkan jek balqis nangis lagi kuat, pastu vomiting, abis tilam kene muntah, mama makin risau, then bile dukung makin kuat pulak nangisnye, pastu bawak jln2 pusing satu umah berdukung, kejap senyap kejap nangis, adoihlah risaunye, yg mama takut tu nangis macam sekuat2 ati mmg sakit sgtlah, abis rambut abah kene tarik, so autie mona trs call ogawa sensei, then seblum pi tu mama check diaper, la upenye balqis melecetla tang area vagina, merah2 n tuelah penyebabnye, adoihla trs mama berhati2 nak pgg balqis, pastu baru ok sikit, mama pi kat klinik dr bg cream n ubat tuk vomiting, aduhai risau mama ok?? balqis nangis sgt menakutkan, macam2 hal lately, lastweek mama sakit, this week balqis pulak, mudah-mudahan Allah lindungi kite sekeluarga...amin

Sunday, May 17, 2009

i'm yours...

melting...



mama dedicated this song tuk abah n balqis boleh??? :P

Thursday, May 14, 2009

7month old balqis...

erkkghh ehem2...adoiyai mama balqis xsehat pulakk, batuk flu pening tahap migrain..seblum ni pi klinik sbb igtkan balqis batuk upenye mama pulak yg kene, dahler musim swine flu skang nie, sungguh ngeriiii...soryla mama lak yg mkn ubat balqis,wat to do kan, nak update blog sbb kalu barin makin bertambah2 pening kepala mama nih,

okla skarang balqis da 7bln lebih, alhamdulillah byk gak perkembangan balqis, sekarang ni balqis da xberapa layan mama sgt, yelah bizi katekan, kalau mama pgg xdenye nak tgk muke mama lama2, sibuk tgk sane sini, bile letak pulak lagila tgn tu mmg xreti duk diam, ade jek mende nak grab pastu msk mulut, bahayala sikit, ade sekali tu mama xpasan balqis gigt envelope da, wah kelamkabut gakla mama nak kuarkan ketas tuh, eeee..


skarang ni balqis lom pandai merangkak lagi, tp rsnye tgh lam proses la coz da tertongek2 jek montot tu, so cute!! agaknye kalau da pandai merangkak sure letih mama nak kejar nanti, oh lupe lak balqis pon da ade favourite tv show, nama die inai2 ba..best gakla,mmg rancangan untuk kanak2 tp for surela sume lam japanese, ape nak buat, tp kdg2 mama bukak gak youtube, berlambak program for kids, erm zaman it katekan, time mama dulu mane ade, eh tp adela tgk doraemon evryweek, kehkehkeh tu pon kdg2 kene bambu ngan nenek balqis..hehe

ape lagi yee? erm balqis skarang da makin ikut muke abah, sbb kalau org nampak jek balqis for sure kate cam abah, erm yeke? maybe half abah n half mama kut?? tp org kate anak pompuan ikut abah sejukk, haha buleh pakai ke nie?? same jeklah mana2 pon..


Tuesday, May 12, 2009

hepi birthday abah...

hepi bezday to you...
hepi bezday to you...
hepi bezday to abg dan abah...
hepi bezday to youuuuu..

muahx 80000000x from mama n balqis..semoga dimurahkan rezeki serta dipanjangkan umur insyaAllah..

tanggal 9 mei lepas adelah birthday abah balqis yg ke 29tahun...alhamdulillah meningkat lg umur abah..semakin menganjak ke 30an..bg mama abah balqis adelah the best man in the world yg dianugerahkan kpd mama...same goes to balqis, becoz he's doing great in evrything, sebagai anak, suami, ayah...there's no one can replace him..

abg..

tq for being my hubby..
tq for giving me life..
tq for your caring n understanding..
tq for evrything...

sorry for making trouble for you..
sorry for my bad attitude..
sorry for making ur head spinning..
sorry for evrything..

one thing that i want u to know is...i love u so much every now n then....forever n ever......


ok stop with all the jiwangis craps all that...mama xpenah story pasal abah kat sini, asik2 mama mama mama balqis balqis jekkan, cian abah balqis...meh mama nak story psl abah pulak...


tentang abah:

1) seorang yg pendiam...abah balqis mmg sgt pendiam..cume ngan sorang jek dia byk mulut, sape lg kalau bukan mama, hehehe tp sekarang ni saingan mama adelah balqis, maybe pasni abah lg byk ckp ngan balqis pulakk..

2) low profile...xsuke menunjuk...some guys kadang2 suke show off ngan ape yg die ade tp abah balqis never...pepatah yg plg sesuai ngan abah balqis nie diam2 ubi tp berisi..senang citer..mama?? same gak cam abah tp kdg2 xjugak, hahahah

3)terer men bola, haha yg ni mama xsure sebnanye tp abah balqis sgt addict ngan bola, suke tgk bola mlm2, rela xtido, n evryweek mesti main bola..mama kate terer sbb haritu mase taikai abah mng silver..kalau dpt anak laki mmg konpemmmm punyeelah pangai cam bapak die, mama slalu majuk sbb xdpt soping time abah men bola...huhu

5)komited ngan keje....abah balqis xpenah merungut pasal keje ke ape, relax je, kalau mama ms wat tesis dulu mulut bising besungut xsudah..ade je xkene tp abah balqis cool jek, tau2 paper sume da siap, ade tu da publish, sugooii

buktinye pict nie, smlm ms konferen kt tokyo abah menang award lagi, seblum ni kt mesia menang gak, kire hebatlah diantara university kt jepun nie abah leh menang..dpt baucer lagik tau



mama n balqis realy proud of you..

6)xkedekut...xkedekut ngan pemurah ade beza ke??? yg ni sama ngan mama..tp mama balqis da sampai tahap mumbazirrrr

7)xsuke mengumpat...besela org laki mmg xsuke ngumpat, cume yg xbestnye bile mama balqis nak mengadu domba mslh ke ape, jgn harap, silap2 mama yg kene ceramah balik, abah balqis mmg langsung xsuke amik tau pasal orang lain

7)independent...hehe biaselahkan independent, sajek jek sbb mama balqis xindependent, dependent jek,hehehehe

8)alim jugak...

9)penyabar jugak..

10)penyayang...besela semua org penyayangkan, tp abah balqis ni pemalu gak kdg2, mungkin sbb tue mama nie jenis xbrape pemalu, kalau due2 malu, ayooo susah tu incik

ok sekian terima kasih..maybe xsume psl abah mama story kat sini, yg lelain tu biarlah rasia...hihi semoga balqis pon mengikut jejak langkah abah dan mama nanti..

Saturday, May 9, 2009

strawberry birthmark..

Types of Hemangiomas

One kind of hemangioma is called a strawberry hemangioma. If you think it gets its name from the fruit, you're right. A strawberry hemangioma is bright red and sticks out of the skin, so it does look a little bit like a strawberry. Some strawberry hemangiomas go away on their own by the time a kid is about 5 years old. Almost all strawberry hemangiomas go away by themselves by the time a kid is about 9 years old.

Another type of hemangioma is beneath the outer layer of skin. It's called a cavernous (say: ka-vur-nus) hemangioma. Cavernous means "like a cave," which is deep in the earth, like this type of birthmark is deep beneath the outer layer of skin. This kind of birthmark is puffier than a strawberry hemangioma. It's also a different color: not red like a strawberry, but more bluish-red.





hehe mase balik aritu balqis batuk, p klinik then dr tegur birthmark balqis, igtkan die main2 upenye betul2 da name die strawberry, adekah kerana dulu mama mengidam strawberry sewaktu mengandungkan balqis??? boleh jadi juge, hehehe